torsdag 6. august 2020

2.Kong 23

Dagens kapittel forteller om en helt spesiell konge. En som virkelig skiller seg ut fra de andre. I forrige kapittel hørte vi om da han fant lovboken, og hvilket inntrykk det gjorde på ham. I dagens kapittel tar han et oppgjør med all avgudsdyrkelsen som foregikk i landet. En virkelig stor opprydding. Det kan ikke ha vært lett! For det handler jo om å endre både folk og tradisjoner. Det handler ikke bare om det materielle...

 21 Siden gav kongen hele folket denne befaling: «Hold påske for Herren deres Gud, slik det er skrevet i denne paktsboken.» 22 En slik påskehelg var det ikke blitt holdt siden den gang dommerne styrte i Israel, ikke så lenge det hadde vært konger i Israel og Juda. 23 Det var først i Josjias attende regjeringsår at de feiret en slik påskehelg for Herren i Jerusalem.
   
 24 Josjia utryddet åndemanerne og spåmennene, husgudene og avgudene og alle avskyelige gudebilder som var å se i Juda og Jerusalem. Slik ville han oppfylle de lovbud som var skrevet opp i den boken presten Hilkia hadde funnet i Herrens hus. 25 Det hadde aldri før vært noen konge som Josjia. Ingen hadde på den måten vendt om til Herren av hele sitt hjerte og av hele sin sjel og av all sin makt, helt som Moseloven krever. Og heller ikke siden kom det noen konge som han.

Det er spennende med disse som virkelig skiller seg ut og utgjør en stor forskjell. Han reiste seg opp og kjempet virkelig for Herrens sak. 
Det som gjør denne historien ekstra spennende, er at Gud hadde profetert dette på forhånd. 

Slik ble det oppfylt, det ordet fra Herren som gudsmannen ropte ut da han kunngjorde dette. 17 Så spurte kongen: «Hva er det for en gravstein jeg ser der borte?» Mennene i byen svarte: «Det er graven til den gudsmannen som kom fra Juda og forutsa dette som du nå har gjort med alteret her i Betel.» 18 Da sa kongen: «La ham hvile i fred! Ingen må flytte på hans ben.» Så lot de hans ben være, og likeså de ben som var igjen av profeten som var kommet fra Samaria.

Det er rett og slett Gud som gjennom historien reiser opp mennesker som viser den rette veien. Herre, jeg ber for mitt hjemsted. Jeg ber for våre ledere her. Måtte du veilede og styrke dem. Måtte du reise opp flere "Guds menn" som kan være med å vise den rette veien - slik denne kongen gjorde.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar