lørdag 9. mars 2024

Sabbat - del 5

 

SABBATEN OG MINNE         

MEDITASJON

Dette bibelstedet er erklæringen av det fjerde bud. Herren instruerer oss om å holde oss til sabbaten, hviledagen etter seks dagers arbeid – en dag for å bli forfrisket. I sentrum av hvile står kallet om å huske: «og husk» (5. Mosebok 5:15). Sabbaten og minnet er dypt forbundet, men hvordan og hvorfor? 

La oss huske at systemet med en ukentlig hviledag for alle ikke hadde noen paralleller i noen gammel sivilisasjon. Grekerne trodde jødene var ledige fordi de krevde en fridag hver uke. For en ekstraordinær gave fra Gud sabbaten er! 

«Du skal huske» hadde to realiteter. Først: "Dere var slaver i Egypt." For det andre: "Herren, din Gud har ført deg ut av Egypt." Med andre ord, du ble frarøvet din frihet, og nå har Herren frigjort deg. Sabbaten minner oss om hvordan vi kan leve fri fra slaveri på grunn av Gud. Den tar opp temaet frihet, nemlig friheten fra slaveri av vårt eget arbeid. 

Hvert år husker jeg 8. mai 1945. Faren min var vernepliktig av naziregimet og måtte jobbe dag og natt. Da han i all hemmelighet lyttet til BBC og hørte om de amerikanske troppenes fremmarsj, flyktet han og ankom hjembyen sin i Luxembourg på den nevnte våpenhviledagen. Ut av nazislaveriet og inn i friheten var han utrolig takknemlig for sine frigjørere. Enhver opplevelse av frihet blir en del av vår identitet og vårt vitnesbyrd. 

Før Jesus åpenbarte seg for meg, levde jeg i frykt hver dag. Da Den Hellige Ånd kom til å bo i mitt hjerte, ga han Kristi fred inn i dypet av mitt vesen. Denne typen fred består. Jeg ble befridd fra min dypeste frykt. Jeg kjenner og husker min identitet i Kristus, og jeg deler mitt vitnesbyrd med andre.

Husk det, men ikke bare for deg selv. På sabbaten skal tjenere, slaver og til og med fremmede hvile hos oss (5. Mosebok 5:14). La oss huske de som fortsatt er i «slaveri» og ikke har fått sin frigjøring ennå.

SPØRSMÅL TIL REFLEKTION  

  • Gud, vår Far, ser ikke etter arbeidere først, men etter sønner og døtre. Hva synes du om denne uttalelsen? Hvordan hjelper sabbaten deg å huske det?   
  • Hva er dine vitnesbyrd om utfrielse eller frigjøring som du liker å huske og dele?   
  • For å være fri må vi huske. Er det sant? Hvordan gjør du det?   
  • Hvem er "slavene av Egypt" i dag? De du ikke vil glemme? De du vil investere livet ditt i?

BØNNEMNER  

  • Vi ber om at Gud, vår Far, vil befri oss fra frykt og slaveri til det onde i våre liv gjennom Jesus Kristus.   
  • Vi ber om at vi lærer å leve som sønner og døtre av Gud, vår Far, som overgav oss til å leve i Den Hellige Ånds kraft og i henhold til Hans Ord.   
  • Vi ber om at takknemlighet og derfor glede må vokse i våre hjerter, i våre familier og i våre kirker.   
  • Vi ber om frigjøring av moderne slaver (barnesoldater, ofre for menneske- og barnehandel osv.). 
  • Vi ber om Guds støtte og løslatelse av de som er fengslet på grunn av sin tro.

FORSLAG TIL BØNN 

Takk, far. Du har ikke gitt meg en ånd av trelldom som fører meg tilbake til et liv i frykt. Om noe, du har brakt meg inn i din familie, som gjør meg til din sønn, din datter. Derfor sier jeg høyt og tydelig: «Abba! Far!" Det er ekte fordi din ånd vitner om at jeg er ditt barn. Jesus, jeg er arvingen til ditt liv og ditt hjerte. Hvor enn du har satt meg fri, send meg for å bringe dem du elsker tilbake til vår Far. Og hvis jeg må lide for Deg, vil jeg ønske det velkommen, for da vil Din herlighet bli åpenbart, nå og for evigheten. Amen. (Romerne 8, 14-17)

Paul Hemes, Lektor HET pro (teologisk høyskole) St. Légier, Sveits.

12 Gi akt på hviledagen så du holder den hellig, slik Herren din Gud har befalt deg. 
13 Seks dager skal du arbeide og gjøre all din gjerning, 
14 men den sjuende dagen er sabbat for Herren din Gud. På den dagen skal du ikke gjøre noe arbeid, verken du, din sønn, eller din datter, din tjener, eller din tjenestekvinne, din okse, ditt esel eller noen av dyrene dine eller den fremmede som bor innenfor dine porter, for at både din tjener og din tjenestekvinne kan hvile slik som du. 

15 For du må huske at du var en slave i landet Egypt, og at Herren din Gud førte deg ut derfra med mektig hånd og utrakt arm. Derfor har Herren din Gud befalt deg å holde sabbaten.

(link til den originale bibelleseplanen, i bildet)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar