lørdag 27. januar 2024

Sabbat - del 2

 SABBATEN OG GUDS FORSIKTELSE     

MEDITASJON

Helt siden første kvartal av år 2020 husker folk over hele verden alle de vanskelige situasjonene som har blitt forårsaket av pandemien. Disse øyeblikkene minner oss kristne om tiden som Guds folk, israelittene, tilbrakte i ørkenen, da de ønsket å gå tilbake til slaveriet i Egypt fordi de var sultne: «...Å, at vi hadde dødd ved Herrens hånd i Egypts land, da vi satt ved grytene med kjøtt og når vi spiste brød til fulle...» (2. Mosebok 16, 3). Gud skapte sabbaten som den siste handlingen i hans skapelse, som et symbol på hans nåde og hans plan for sitt folk. 

I 2. Mosebok 20:8 minner Gud oss ​​på å holde oss til sabbaten, en hviledag for alle, en dag som eliminerer enhver ulikhet i alle deler av livet, spesielt for de som er en del av de sosialt lavere klassene. Gud uttrykker sin kjærlighet til oss og behandler alle sine skapninger likt. Alle av oss skal kunne nyte gudfryktig hvile på sabbaten.

I ørkenen mater Gud sitt folk med en ny type mat som bokstavelig talt kan oversettes til "Hva er det?" Det var mat med et spørsmålstegn, og oversettes fra hebraisk som "Mann-hou," manna. Med denne maten tilberedte Gud sabbaten og han gjorde det mulig for hans folk å bli forsørget og å bryte fri fra sin fortid i Egypt.

(De skulle til og med slippe å samle mat sabbaten - i Egypt måtte de slikte HVER DAG)

Etter 2. Mosebok 16:4 mottok folket en rasjon manna hver dag som tilstrekkelig forsyning for dagen. Fokus her er at folk skal adlyde instruksjoner og gå videre på en disiplinert måte. Vi (folket i ørkenen og kristne i dag) mottar daglig gjennom Guds Ord både lydighet og disiplin. De gir oss vissheten om Guds nåde i våre liv. 

SPØRSMÅL TIL REFLEKTION  

  • Har vi «fulle gryter» som vi bør erstatte med ny mat ovenfra?   
  • Hvordan har Gud gitt deg «ny mat» som du ikke kjente fra før?   
  • Den daglige avhengigheten av Gud bør være en realitet for oss kristne, og instruksjon og disiplin er ikke alltid en del av vår livsstil. Bør vi oppdage disse elementene på nytt? Hvordan?

BØNNEMNER  

  • Vi ber for de forfulgte kristne i denne verden. Måtte de motta manna, den daglige forsyningen fra Gud.  
  • Vi ber for troen til kristne med migrasjonsbakgrunn, spesielt for unge mennesker hvis tro blir satt på prøve. (tenker på jødene i landet vårt i dag..)  
  • Vi ber om at Gud reiser opp mennesker som Moses (ledere) igjen i våre kristne samfunn.

FORSLAG TIL BØNN 

Herre, du tok vare på ditt folk i ørkenen. Du matet, beskyttet og oppmuntret dem. Takk for nåden du tilbød de du frigjorde fra slaveriet i Egypt.

Takk for oss også. Du har frigjort oss fra å leve i syndens trelldom, og Du har inkludert oss i Ditt rike. Du nærer oss med ditt ord. Du beskytter oss og oppmuntrer oss hver dag.  

Vi gir avkall på å gå tilbake til vårt "Egypt" fra fortiden og vi vender oss mot deg, Jesus. Hjelp oss å leve ut hviletider i ditt nærvær, hvor du gir oss all den styrke og frimodighet vi trenger for å gjøre din vilje. Amen.

Joseph Kabongo, tidligere styreleder for de afrikanske kirkene i Sveits, Sveits.


2.Mos 20;Husk hviledagen så du holder den hellig. 
Seks dager skal du arbeide og gjøre all din gjerning, 
10 men den sjuende dagen er sabbat for Herren din Gud. På den dagen skal du ikke gjøre noe arbeid, verken du, din sønn eller din datter, din tjener eller din tjenestekvinne, din virksomhet eller den fremmede som bor innenfor dine porter.
11 For på seks dager dannet Herren himmelen og jorden, havet og alt som er i dem, og Han hvilte på den sjuende dagen. Derfor velsignet Herren sabbatsdagen og helliget den.

(link til den originale bibelleseplanen, i bildet)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar