lørdag 20. januar 2024

Sabbat - del 1

 Jeg ble nettopp ferdig med en liten bibelleseplan som jeg ønsker å dele videre. Tema "sabbat" hører vi ikke så mye om i dag, enda den var en viktig del både i det gamle og det nye testamentet. Jeg fikk lyst til å dele denne planen på bønnemøtene våre. Jeg er frimodig å dele den her, sammen med linken som jeg legger nederst ved hver av disse 8 bloggpostene,

SABBATEN OG IDENTITET        

MEDITASJON

To venner hadde lenge vært på jakt etter arbeid, noe som tyngde dem, da de hadde hver sin familie å ta seg av. De deltok på et kurs kalt "Kristendom og arbeid" som jeg underviste i min kirke. Under kurset reflekterte de veldig åpent over arbeidsledigheten sin, og de var spesielt plaget av spørsmål om identiteten deres. Er min verdi avhengig av min relevans i arbeidslivet? Hvor mye identifiserer jeg meg med arbeidet jeg gjør? Hvilken innvirkning har arbeidsledighet på meg? 

Vår oppmerksomhet ble trukket mot deres vitnesbyrd, og vi innså hvor viktig jobbene våre er for identiteten vår. Gud har bestemt en dag uten arbeid for hver uke – sabbaten – for å minne oss om at vår identitet ikke bestemmes av jobbene våre.

(Her snakkes det om jobber - men vi kunne sikkert også snakket om prestasjoner? Hva identifiserer meg?)

Jødene ble frarøvet sabbatshvilen. Som slaver måtte de arbeide ustanselig i Faraos tjeneste. De var fanget i et system som utnyttet dem og utøvde absolutt herredømme over Guds skaperverk. Gud ville imidlertid ikke akseptere den tilstanden. Han frigjorde sitt folk fra slaveri. I ørkenen utenfor Egypt kunne jødene feire sabbaten igjen. Mens de tilbad Gud, ble de minnet om sin dypeste og sanneste identitet: De var Guds utvalgte og elskede folk. 

Det er derfor sabbaten er sentral for oss alle. Når vi tilber Gud og har fellesskap med hverandre, opplever vi at ved å gi, får vi alltid også. Vi er mer enn det vi gjør og det vi oppnår. Til syvende og sist finner vi vår identitet og verdighet i å erkjenne at vi er – ufortjent – ​​elskede Guds barn. 

Arbeid hjelper oss med å bygge vår karakter, men vår verdi som person bestemmes ikke av hva vi gjør. På hviledagen får vi ta avstand fra arbeidet vårt og oppleve Guds nærhet på nytt. Ved hjelp av sabbatshvilen som er ordinert av Gud, får vi fred. Vår verdi som mennesker er basert på vårt forhold til Gud. 

De to vennene som deltok på kurset har reflektert mye over identiteten deres. I løpet av en vanskelig tid har de lært at Gud elsker dem, uavhengig av yrke eller prestasjoner. Som et resultat har de funnet et opprettholdende og oppmuntrende perspektiv for livet. 

SPØRSMÅL TIL REFLEKTION  

  • Hvordan måler samfunnet min verdi? Hvordan gjør Gud?           
  • Definerer jeg identiteten min gjennom konstante prestasjoner, eller kan jeg bare "være" i stedet for "gjøre" på en søndag?           
  • Hvordan kan jeg oppleve min verdi i Gud i hverdagen og vise den til andre?

BØNNEMNER  

  • Vi takker Gud for vår ukentlige hviletid, når vi opplever å være kjære Guds barn uten å måtte utrette noe i det hele tatt.           
  • Vi takker Gud for vårt arbeid og hvordan det utvikler vår karakter og opprettholder oss.           
  • Vi ber for de som har blitt slaver av det prestasjonsbaserte samfunnet vi lever i. Herre, fri dem som du en gang frigjorde ditt folk fra Egypt.            
  • Vi omvender oss fordi vi er for avhengige av våre prestasjoner i stedet for å basere vår identitet på Gud. 

FORSLAG TIL BØNN 

Herre, vi prøver hjelpeløst å finne ly i Deg, men vi vet ikke hvordan. Påvirket av våre daglige liv, fokuserer vi utelukkende på våre prestasjoner, selv om vi lengter etter godkjenning og kjærlighet.

Takk for at du elsket oss først. Takk for at du gir oss din kjærlighet ubetinget. Takk for at du nærer oss og sjelen vår, og for at du gir oss alt vi trenger. Det er ikke behov for noen supplerende "vitaminer".

Herre, hjelp oss til å forstå vår sult som et ønske om deg. Hjelp oss å bli næret av din kjærlighet. Vis oss hvordan vi kan være i ditt nærvær daglig og veilede oss alltid. Amen.

Gisela Kessler-Berther, MAS i teologi, ulike lederfunksjoner i helse- og utdanningssektoren, Sveits.

2.Mos 6; 6 Derfor skal du si til Israels barn: Jeg er Herren. Jeg skal føre dere ut fra tvangsarbeidet under egypterne. Jeg skal fri dere ut fra slaveriet, og Jeg skal forløse dere med utrakt arm og ved store straffedommer.  

 (link til den originale bibelleseplanen, i bildet)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar