lørdag 17. februar 2024

Sabbat - del 3

 SABBATEN OG HVILEN     

MEDITASJON

Da jeg var barn hadde jeg søndagskjoler. Jeg ville legge dem ut på lørdag kveld, og jeg visste at i morgen var det søndag. Med det kom hvile. Om morgenen gikk jeg på søndagsskolen med søsknene mine. Utover ettermiddagen tilbrakte foreldrene mine tid med oss. Vi spilte sammen, lagde musikk eller gikk på tur. I dag er jeg diakonisse, og jeg bruker fortsatt en spesiell kjole på søndager. 

Gamle jøder og kristne har kjent prinsippet om hvile og pause på sabbaten i tusenvis av år. Den stammer fra skapelseshistorien da Gud hvilte på den syvende dagen etter seks dagers skapelse. Siden Jesu oppstandelse definerer dagen etter sabbaten livets rytme for det fremvoksende kristne fellesskapet. Den dagen kom de sammen for tilbedelse og fellesskap. 

Gud ga oss en hviledag – søndagen – som et nyttig avbrudd i våre travle liv og kultur. Hviledagen er ikke bundet til en bestemt ukedag, men den bør skilles fra de andre dagene. Sabbaten er en påminnelse om at vår verdi som mennesker er basert på mer enn bare våre prestasjoner. Legen og teologen Albert Schweitzer sa med rette: «Når sjelen din mangler en søndag, vil den visne.»

Vi bestemmer selv når vi holder den hviledagen. Det tar tid å bli stille. Heller jeg skittent vann i et glass, vil skitten legge seg etter en stund og vannet blir klart. Den har funnet stillheten. Når vi søker hvile i stillhet, vil sjelen vår finne stillhet også. Mange av våre dypeste tanker vil komme til overflaten, tanker som vi kan bringe til Gud.

Hver dag setter jeg bevisst av en halvtime. Jeg går til et sted hvor jeg er uforstyrret. Jeg kommer for Gud, foran Jesus, akkurat som jeg er. Han venter meg. Jeg retter oppmerksomheten innover, til pusten min, og så retter jeg oppmerksomheten mot tankene og følelsene mine. Uansett hva som beveger meg, bringer jeg frem for ham med hver utpust. Jeg gir slipp og overlater alt til Gud.. Jeg tar meg god tid og avslutter med en takkebønn. 

Jesus inviterte sine disipler: "Kom selv til side til et øde sted og hvil en stund." (Mark 6:31a) Nå inviterer han oss til å gjøre det samme.

SPØRSMÅL TIL REFLEKTION  

  • Hva hindrer meg i å ta meg tid til å finne ro og hvile?   
  • Tør jeg bevisst bruke en dag uten nyheter eller telefon?   
  • Gud har velsignet og helliget den sjuende dagen. Betrakter jeg fortsatt søndagen som hellig? Føler jeg hans velsignelse over søndagen?

BØNNEMNER  

  • Vi ber om nåde for å overvinne vår frykt for stillhet og å kunne bare være.  
  • Vi ber om lengselen i våre hjerter etter at Guds nærvær skal holde seg i live og at vi tar av tid til det i vårt daglige liv.  
  • Vi ber for de uforklarlige tingene som dukker opp fra dypet av våre hjerter når vi blir stille. Vi ber om at vi ikke ignorerer dem, men våger å erkjenne dem for Gud.  
  • Vi ber om visdom og beskyttelse for øyeblikkene i stillhet når vi blir grepet av Guds Ord.   
  • Vi ber om at kirker og kapeller, hvilesteder, skal være steder hvor folk hører Guds Ord.  
  • Vi ber for de som føler seg overveldet av arbeid og ansvar og ikke er i stand til å forlate dette presset.

FORSLAG TIL BØNN 

Her er jeg foran deg, Gud, akkurat slik jeg er: uthvilt eller anspent, tom og uttørket, eller fylt av takknemlighet, full av lengsel, eller uten noe perspektiv.

Gud, du er kilden til livet. Kom med din fornyende kraft. Rens meg, helbred meg, så jeg kan bli den personen du gjorde meg til. Amen.

Søster Lydia Schranz, diakonisse og kapellan, Sveits.

1.Mos 2 På den sjuende dagen fullendte Gud sitt verk, det Han hadde gjort, og på den sjuende dagen hvilte Han fra hele sitt verk, det Han hadde gjort. 

Så velsignet Gud den sjuende dagen og helliget den, for på dagen hvilte Han fra hele sitt verk, det Gud hadde skapt og formet. 

(link til den originale bibelleseplanen, i bildet)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar