fredag 1. september 2023

Menneskebud..

 Mark 7 åpner med denne debatten;

1Fariseerne og noen av de skriftlærde som var kommet fra Jerusalem, samlet seg om ham. Matt 15:1 ff. 2De fikk se at noen av disiplene hans spiste brødet med vanhellige, det vil si uvaskede hender. Matt 15:1 ff. Luk 11:38. Apg 10:14,28. 11:8. 3Fariseerne og alle jødene spiser nemlig ikke før de har vasket hendene med en håndfull vann. Slik holder de fast ved de gamles forskrifter. Gal 1:14. 4Og når de kommer fra torget, spiser de ikke før de har vasket seg. Også mange andre overleverte skikker holder de fast ved, som å vaske drikkekar, fat og kobberkjeler og benker. Matt 23:25. 5Da spurte fariseerne og de skriftlærde ham: Hvorfor følger ikke disiplene dine de gamles forskrifter, men eter brødet med vanhellige hender? 6Da sa han til dem: Rett profeterte Jesaja om dere, hyklere, slik det står skrevet: Dette folket ærer meg med leppene, men deres hjerte er langt borte fra meg. Jes 29:13. 7Forgjeves dyrker de meg, for de lærer fra seg lærdommer som er menneskebud. 8Dere forlater Guds bud og holder fast på menneskers forskrifter. 9Og han sa til dem: Vakkert setter dere Guds bud til side for å holde deres egne forskrifter! 

"For de lærer fra seg lærdommer som er menneskebud" Jeg kan huske at jeg som tenåring brukte disse Ordene som grunn da jeg protesterte på flere av reglene vi hadde i vår kirke. 

Jeg tror det var riktig å protestere på flere av dem. Men når protestene ikke bare går imot menneskebudene - men også mot Guds Ord - da er det på tide å reflektere på nytt igjen. Er vi i ferd med å lage nye menneskebud? 


Siste del av Mark 7 deler en spennende helbredelses historie;

32De førte til ham en mann som var døv og hadde vanskelig for å tale, og de ba ham legge hånden på ham. 5:23. 6:5. 8:23. Luk 4:40. 13:13. Apg 9:12. 28:8. 33Han tok ham da med seg avsides, bort fra folket. Han stakk fingrene i ørene hans, spyttet og rørte ved tungen hans. Joh 9:6. 34Han så opp mot himmelen, sukket, og sa til mannen: Effata! Det betyr: Lukk deg opp! Joh 11:41. 17:1. 35Straks ble ørene hans åpnet, og tungens bånd ble løst, slik at han talte rent. 


Det jeg syntes er spennende med denne historien, er måten Jesus helbreder på. Noen ganger kunne Jesus si bare et Ord, og de ble helbredet. En opplevde helbredelse bare ved å røre ved Ham. Andre ganger var det Jesus selv som rørte ved de syke, og de ble helbredet. Og andre ganger igjen, gjorde Jesus ulike ting før en helbredelse - som her.

Jeg ander ikke hvorfor, men det som er så bra, er at Jesus er individuell. Han ser hva den enkelte trenger. Han er personlig!

Han er personlig i dag også! Han ser og vet hva du og jeg trenger akkurat nå.

Jesus - dagens kapittel oppfordrer til å reflektere over eget liv. Hvordan er mitt hjerte forhold til Deg og Ordet. Lever jeg i Ordet, eller i egne menneskebud? Takk for Dine råd Herre - at Du og jeg kan reflektere sammen. Som David ba; "Ransak og kjenn mitt hjerte. Se om jeg er på den onde vei, og led meg på evighetens vei" AMEN

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar