tirsdag 26. september 2023

Herren Gud er én

 I Mark 12 finner vi også dette velkjente, største budet. Jeg ble faktisk overrasket over at Jesus starter med en viktig bit som vi ofte hopper over når dette budet siteres. Fra nå av skal jeg alltid ta det med!


28En av de skriftlærde, som hadde hørt på ordskiftet og forsto at Jesus hadde svart dem godt, kom da bort til ham og spurte: Hva er det første av alle budene? Matt 22:34 ff. Luk 10:25 ff. 29Jesus svarte: Dette er det første av alle budene: Hør, Israel! Herren vår Gud, Herren er én, 5Mos 6:4,5. 30og du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din fornuft og av all din makt. Dette er det første budet. 5Mos 10:12,13. Jos 22:5. 31Det andre, som er like stort, er dette: Du skal elske din neste som deg selv! Det finnes ikke noe annet bud som er større enn disse.

Det er ikke så enkelt å forklare, og det tok mange år før jeg forstod det. Det var rett og slett Ordet som åpenbarte det mer og mer for meg. Herren Gud er én. Han er ikke delt i tre. 
Johannes åpner med å si

"I begynnelsen var Ordet. Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud."  Og i vers 18 sier han "Ingen har noen gang sett Gud, men den enbårne, som er Gud, og som er i Faderens favn, han har vist oss hvem han er."

Jeg har også lyst til å legge til to ting som vi finner i Joh 14. Da Fillip ber om å få se Faderen, svarer Jesus;
Så lang en tid har jeg vært hos dere, og du kjenner meg ikke, Filip? Den som har sett meg, har sett Faderen.
Og da Jesus fortalte dem om at de skulle få Den Hellige Ånd, sa Han 
Og jeg vil be Faderen, og han skal gi dere en annen talsmann, for at han skal være hos dere for evig, sannhetens Ånd, som verden ikke kan få, for den ser ham ikke og kjenner ham ikke. Dere kjenner ham, for han blir hos dere og skal være i dere. Jeg skal ikke etterlate dere farløse, jeg kommer til dere.

Det er jo derfor vi sier at vi har Jesus i hjertet - det har vi lært fra vi var små. Den Hellige Ånd er Jesus - som er Gud. Det er kanskje ikke helt enkelt å forstå, men for meg gjør dette Gud bare enda større. Han er EN og Han er alle steds nærværende. Og Han er allmektig!

Velger også å ta fram det velkjente profet ordet fra Jes 9;6
6 For et barn er oss født,
        en sønn er oss gitt.
        Herreveldet er lagt på hans skulder,
        og hans navn skal være:
        Underfull Rådgiver, Veldig Gud,
        Evig Far og Fredsfyrste.

Nå kan det hende vi ikke helt deler samme syn. Det viktigste er ikke å ha rett teologi - det viktigste er å ha en relasjon til "Jeg Er". Guds nærvær, og stadig søke Ham er det viktigste av alt. Da vil Han åpenbare for deg det du trenger å se.

Jeg ble minnet om noe viktig i dag, som Jesus sa Joh 16
  12 Ennå har jeg mye å si dere, men dere kan ikke bære det nå. 13 Men når han kommer, sannhetens Ånd, skal han veilede dere til den fulle sannhet. For han skal ikke tale ut fra seg selv, men si det han hører, og kunngjøre dere det som skal komme. 14 Han skal forherlige meg, for han skal ta av det som er mitt, og forkynne det for dere. 15 Alt det Faderen har, er mitt. Derfor sa jeg at han skal ta av det som er mitt, og forkynne det for dere.

Jesus - Du er virkelig større enn jeg kan fatte. Ikke alt er lett å forstå. Men takk at Du åpenbarer for oss det vi trenger å forstå. Takk for at Du var villig til å komme, lide og dø i mitt sted. Og oppstå igjen, også i mitt sted. Takk for frelsen, for seieren vi har I DEG! Takk at Du gjennom Den Hellige Ånd er min Underfulle Rådgiver!

1 kommentar:

  1. Kjenner bare åpenbarelse strømmer når jeg leser!!

    SvarSlett