tirsdag 1. august 2023

Du skal høste det du sår

 Dette var tema i kirken sist søndag. Jeg tenkte på det da jeg leste om såmannen i dag, fra Mark 4

2Han underviste dem om mange ting og la fram sin lære i lignelser. 3«Hør!» sa han. «En såmann gikk ut for å så. 4Og da han sådde, falt noe ved veien, og fuglene kom og tok det. 5Noe falt på steingrunn hvor det var lite jord, og det skjøt straks i været fordi jordlaget var tynt. 6Men da solen steg, ble det svidd og visnet fordi det ikke hadde fått slå rot. 7Noe falt blant tornebusker, og tornebuskene vokste opp og kvalte det, så det ikke bar frukt. 8Men noe falt i god jord. Det skjøt opp, vokste og bar frukt: tretti, seksti, ja, hundre ganger det som ble sådd.» 9Matt 11,15; 13,9.43; Mark 4,23; Luk 14,35; Åp 2,7; 13,9 Og han sa: «Den som har ører å høre med, hør!»

Riktignok er dette først og fremst en lignelse om å ta imot Guds rike. Det handler mer om "jordsmonn" i hjertet enn om frøene. Og visst er det viktig å ta vare på hjertet, så det er mottagelig for hva Gud vil gi!

Men også jeg er en såmann på mange måter. Både i eget liv og i andres liv som er rundt meg. Det jeg sier, det jeg gjør, det jeg velger - det skal jeg en dag høste. Så hva velger jeg å investere i? 

Noe av det jeg investerer gir resultater med en gang. 
Andre ting må jeg vente litt på - kanskje til og med lenge.
Og i blant gir det resultater jeg ikke kan se... kanskje resultatene rett og slett noe jeg har gjort for andre, uten å vite om det? Det er mitt håp i alle fall :-)

Nå er det ikke alltid det blir så gode resultater, selv om jeg kanskje strever litt... Jeg tenker på det Jesus forklarer, om frøende som havner på ulike steder. 
 14Såmannen sår ordet. 15De ved veien er slike som ordet blir sådd i, men når de har hørt det, kommer straks Satan og tar bort ordet som ble sådd i dem. 16På samme måte er det med dem som ble sådd på steingrunn: Det er de som straks tar imot ordet med glede når de får høre det. 17Men de har ingen rot og holder ut bare en tid. Når de møter motgang eller forfølgelse for ordets skyld, faller de straks fra. 18Andre igjen er de som blir sådd blant tornebusker. De hører ordet, 1910,23 men dette livets bekymringer, rikdommens bedrag og lysten på alle andre ting kommer inn og kveler ordet, så det ikke bærer frukt. 20Men de som ble sådd i den gode jorden, er de som hører ordet, tar imot det og bærer frukt – tretti, seksti, ja, hundre ganger det som ble sådd.»

Jeg tror ikke dette bare handler om forskjellige mennesker. Jeg tror det også handler om at jeg er variabel... Det er ikke alltid frøene faller i god jord. Også jeg kan være ukonsentrert eller rett og slett bare være mindre mottagelig for det som blir sådd. 
I blant kan bekymringene bli for sterke, eller tankene mine rett og slett er for opptatt av andre ting. Også mister jeg fokus.
Men heldigvis har jeg også en som arbeider med hjertejorda mi, og jeg kjenner at jeg kan ta imot og ta vare på det Ordet Han gir meg.

I dag ble det litt om begge deler. Både om hva Gud sår i meg, og hvordan jeg tar imot. Og hva jeg selv velger å så i meg selv eller andre. Hva jeg sier eller gjør eller velger å være opptatt av - det gir resultater. Som Jesus også sa; "For hvor din skatt er, der vil også ditt hjerte være" (Matt 6;21)
Og kong Salomo oppfordret til "Bevar ditt hjerte framfor alt du bevarer, for livet går ut fra det" (Du høster det du sår)

Ja, Jesus, å ta vare på hjertet er et viktig valg jeg må ta. Men takk for at jeg også kan komme til Deg med hjertet mitt. Du som har makt til å lege og hele og veilede. Takk for livet I DEG! Det blir mitt første og viktigste valg - å stadig komme til Deg. Kilden til livet! Hjelp meg å ta de rette valgene i dag - så jeg kan så og investere gode ting både i meg selv og de som er rundt meg.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar