fredag 14. juli 2023

Elske Herren din Gud, og din neste som deg selv

 Matt 25 har 3 lignelser. Den starter med lignelsen om 10 brudepiker som alle har gjort seg i stand og venter på bryllupet. De har alle lamper, men bare 5 av dem sørget for å ha med seg ekstra olje til lampene. Alle 10 sovnet mens de ventet, og da de våknet hørte de rop om at alt var i gang.
De som manglet olje kunne ikke få olje av de andre - de måtte selv gå til kilden. Men da var det for sent...

Hva er denne oljen? Og hvorfor kunne ikke de som hadde, dele av sitt?
I flere år tenkte jeg at oljen var Den Hellige Ånd, og det kan det absolutt være.
Men så gjorde noen meg oppmerksom på at det kunne være Guds Ord. 

Det handler om å ha et personlig forholdt til Jesus. Ha alenetid med Ham. En gang sa Jesus at mange skulle komme og fortelle om alt de hadde gjort av tegn og under i Hans navn, og likevel hadde de ikke et personlig forhold til Jesus som svarte "Jeg kjenner dere ikke"

Det er jo, som mange har lagt merke til, interessant at alle brudepikene sovnet. Det kan skje med alle.

5 Da det trakk ut før brudgommen kom, ble de alle trette og sovnet.

 Da er det viktig at noe er sådd på innsiden. Av Ord, av olje? Noe å hente fram når det trengs. I personlig forhold til Mesteren, vil Han veilede og hjelpe oss.

Den neste lignelsen handler om talentene som ble delt ut i ulikt monn. Noen forvaltet det bra, mens en bare gravde det ned og gjorde ingenting. 
Jesus svarte at han faktisk kunne søkt andre om hjelp. Vi trenger felleskapet. 

27Da burde du ha overlatt pengene mine til dem som driver med utlån, så jeg kunne fått dem igjen med renter når jeg kom tilbake. 28Ta derfor talenten fra ham og gi den til ham som har de ti talentene! 2913,12; Mark 4,25; Luk 8,18; 19,26 For den som har, skal få, og det i overflod. Men den som ikke har, skal bli fratatt selv det han har.

Helt til sist forteller Jesus om dommens dag...

Jeg innrømmer at det kan være skremmende å tenke på. Men legg merke til hva Gud dømmer etter. Jeg syntes det forteller om hvem Gud er også - en Gud med hjerte for de svakeste.

For jeg var sulten, og dere ga meg mat; jeg var tørst, og dere ga meg drikke; jeg var fremmed, og dere tok imot meg; 36Hebr 13,2f; Jak 1,27; 2,15 jeg var naken, og dere kledde meg; jeg var syk, og dere så til meg; jeg var i fengsel, og dere besøkte meg.’ 37Da skal de rettferdige svare: ‘Herre, når så vi deg sulten og ga deg mat, eller tørst og ga deg drikke? 38Når så vi deg fremmed og tok imot deg, eller naken og kledde deg? 39Når så vi deg syk eller i fengsel og kom til deg?’ 40Ordsp 19,17; Matt 10,42; 18,5 Og kongen skal svare dem: ‘Sannelig, jeg sier dere: Det dere gjorde mot én av disse mine minste søsken, har dere gjort mot meg.

Det viktigste er rett og slett å vite at ikke alt handler om MEG... men hva jeg gjør for Ham og for andre rundt meg.

Åh Herre, hjelp meg å se og handle på det! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar