fredag 7. juli 2023

Åpne mine øyne

 Teksten jeg har lest i dag, har jeg skrevet om før. Men jeg syntes det er litt interessant, så jeg velger å gjenta det :-) Det er Herodes sitt møte med Jesus i Luk 23

 8Da Herodes fikk se Jesus, ble han meget glad. Han hadde i lang tid ønsket å få se ham, for han hadde hørt om ham. Nå håpet han å få se et tegn av ham. 9:9. Joh 12:21.
9Han spurte ham da med mange ord, men Jesus svarte ham ingenting. Jes 53:7. Apg 8:32. 10Yppersteprestene og de skriftlærde sto der og anklaget ham heftig. 11Også Herodes med krigsfolkene sine hånet og spottet ham. De la en skinnende kledning om ham og sendte ham tilbake til Pilatus. 12Denne dagen ble Herodes og Pilatus venner. Tidligere hadde det vært fiendskap mellom dem.

Herodes ble glad for endelig å møte Jesus. Men det var ikke med et lengtende hjerte... det var med et nysgjerrig hjerte. Jeg antar at det heller ikke var for egen skyld, men som ren underholdning. 
Da Herodes ikke fikk noe svar, endret hans holdning seg fra glede til hån. Så trist! Tenk om han virkelig hadde forstått hvem som stod foran ham?

Men det som jeg syntes er mest interessant, er at Herodes forventet flere mirakler, og så ikke et eneste ett. Ikke en gang det som oppstod rett foran ham. Hans tidligere fiende var nå blitt hans gode venn. 

Nå skal jeg ikke påstå at det var et under Jesus gjorde, men Han var i alle fall grunnen til det.

Jeg tror en av grunnene til at denne historien treffer meg litt, er at jeg har opplevd mennesker som gir opp sin tro fordi Jesus aldri gjorde noe for dem. Slik de ser det. Men selv ser jeg hvordan de har blitt bevart gjennom de de møtte - og for meg er det et under jeg tror Jesus var med på. Det er jo løftet Han har gitt oss. Ikke at vi skal seile gjennom livet uten trøbbel, men at Han er med oss alle slags dager.


I Mark 4 forteller Jesus lignelsen om såmannen. Da sier Jesus noe alvorlig;

10 Da han var blitt alene med de tolv og de andre som var med ham, spurte de ham om lignelsene. 11 Han svarte: «Til dere er hemmeligheten om Guds rike gitt! Men til dem som er utenfor, blir alt gitt i lignelser, 12 for at de skal
           se og se, men ikke skjelne,
           høre og høre, men ikke forstå,
           så de ikke vender om og får tilgivelse.»
13 Og han sa til dem: «Når dere ikke forstår denne lignelsen, hvordan skal dere da forstå noen annen lignelse? 14 Såmannen sår ordet.
 

Det som er trøst i dette, er at disiplene heller ikke forstod. De søkte Jesus om svar, og Han ga dem det. 

Det er min bønn at Han også må åpne mine øyne og ører, så jeg ser og forstår Hans vilje. 
Jeg ber også for disse som en gang trodde, at Han skal åpne deres øyne så de ser "de underfulle ting" som salmisten skrev i salme 119;18

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar