søndag 19. mars 2023

Når det er mange røster...

 Fra Jeremia 27 leser vi dette i dag:

Til prestene og til hele dette folket talte jeg og sa: Så sier Herren: Hør ikke på profetene når de profeterer for dere og sier: Se, karene fra Herrens hus skal føres tilbake fra Babel nå snart! For det er løgn de profeterer for dere. 

28:3. 2Kong 24:13. 2Krøn 36:7,10. 17Hør ikke på dem, tjen Babels konge, så skal dere leve. Hvorfor skal denne byen bli til en ørken? 18Men dersom de er profeter, og dersom Herrens ord er hos dem, så la dem be Herren, hærskarenes Gud, at de karene som er blitt igjen i Herrens hus og i Judas konges hus og i Jerusalem, ikke må komme til Babel! 19For så sier Herren, hærskarenes Gud, om søylene og kobberhavet og fotstykkene og de andre tingene som er blitt igjen i denne byen, 52:17 ff. 2Kong 25:13 ff. 20de som Babels konge Nebukadnesar ikke tok med seg da han bortførte Judas konge Jekonja, Jojakims sønn, fra Jerusalem til Babel sammen med alt storfolket i Juda og Jerusalem - 24:1. 2Kong 24:14 ff.
21så sier Herren, hærskarenes Gud, Israels Gud, om de karene som er blitt igjen i Herrens hus og i Judas konges hus og i Jerusalem: 22Til Babel skal de bli ført, og der skal de være til den dagen når jeg ser etter dem, sier Herren, og fører dem opp og lar dem komme tilbake til dette stedet. 

Det er ingen tvil om at Jeremia hadde et vanskelig budskap. I tillegg var han helt alene. Likevel var han lydig, og Gud ga ham styrke. Men så tungt det må ha vært!
Men vanskelig må det også ha vært for folket, som jo fikk høre mange røster. Hvem skulle de lytte til? Og hvor lett var det å tro på at det å overgi seg til fienden skulle være det rette...? 

Også i dag har vi mange ulike røster, og vranglære er et tema som stadig dukker opp. Hvem skal jeg lytte til? Hvem har rett?

Profeten Jeremia oppfordret først og fremst til selvransakelse mener jeg. "Dersom dere vender om.." Men de ville ikke. Visste de innerst inne at profeten hadde rett, eller så de de ikke? Kanskje de gikk i den fella vi lett kan gå i i vår tid også? Når alle aldre gjør det, så må det være greit?

Det jeg syntes var godt å se i dagens profeti, var at de fikk et tegn (v.21) Når dette skjedde, ville de se hvilken profet de burde lytte til. Det ville gitt dem en bekreftelse.

Jesus snakket også om å se etter tegn i tiden (Bl.a i Matt 24) 

Igjen tenker jeg på løftet vi fikk av Jesus. "Jeg etterlater dere ikke farløse, dere skal få kraft" (Joh 14;18 og Apgj 1;8) Jesus, hjelp meg først og fremst å lytte til Deg! Og velge rett når jeg lytter til det myldret det har blitt av "hyrder og profeter" Det som er så godt i dag, er jo nettopp dette at Gud kan nå den enkelte. "Se jeg står for døren og banker" (Åp 3;20)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar