tirsdag 10. januar 2023

Sabbaten

 Fra Jes 56 leser vi;

2Salig er det menneske som gjør dette, det menneskebarn som holder fast ved det - som holder sabbaten, så han ikke vanhelliger den, og som akter på sin hånd, så den ikke gjør noe ondt. 58:13 ff.2Mos 31:13 ff. 3Mos 19:3,30. 26:2. Jer 17:22,24,25. 3Den fremmede som holder seg til Herren, må ikke si: Herren vil visst skille meg fra sitt folk! Og den som er gjeldet, må ikke si: Se, jeg er et tørt tre! 14:1. 5Mos 23:1. Apg 10:34 ff.
4For så sier Herren: De gjeldinger som vil holde mine sabbater og velge det som jeg har behag i, og holde fast ved min pakt, 5dem vil jeg i mitt hus og innenfor mine murer gi et minne og et navn som er bedre enn sønner og døtre. Et evig navn vil jeg gi dem, som ikke skal slettes ut. 62:2. Åp 2:17. 3:5. 6Og de fremmede som holder seg til Herren for å tjene ham og for å elske Herrens navn, og for å være hans tjenere, alle de som holder sabbaten, så de ikke vanhelliger den, og som holder fast ved min pakt, Sal 25:10. 103:17,18. 7dem vil jeg føre til mitt hellige berg og la dem glede seg i mitt bønnehus. Deres brennoffer og slaktoffer skal være til behag på mitt alter. For mitt hus skal kalles et bønnens hus for alle folk.

De siste to årene har tankene på både faste og sabbat opptatt meg noe. Mest som en lengsel etter å komme nærmere Gud og å lære mer om Ham. Så dagens Ord treffer noe i meg. 

For et par dager siden så jeg en kommentar på facebook som sa "Sabbaten er neppe aktuell for oss hedninger" - og jeg forstår tanken egentlig. For vi ble flasket opp med at sabbaten var så viktig for fariseerne... (og dem assosierer vi oss jo ikke med eller?) Men søndagen var hellig. Det var mye som ikke var lov på søndag. Men etter hvert som vi vokste opp, kom den ene protesten etter den andre. Til slutt mistet vi også den egentlig...

Det kan nok sies mye negativt både om måten sabbaten ble holdt på, og hvordan vi strevde med søndagen. Men tenk om det rett og slett er den onde som har stjålet noe verdifullt fra oss? Noe vi faktisk trenger? Ikke som en regel vi er bunnet til og som holder oss fast som "fanger" - men som noe verdifullt og viktig.

Jesus sa "Sabbaten er til for menneskets skyld - ikke mennesket for Sabbatens skyld" (Matt 2;27) Den er ment for det gode! Og det er jo ingen tvil om at vi i vår stressa hverdag trenger en dag med hvile og ro der vi virkelig har god tid til å søke i Guds Ord og be. Det er selvsagt viktig hver dag, men en dag viet til dette - det lengter i alle fall jeg etter mer av.

Takk Herre, at Du er nær hver dag. Jeg ber for hverdagen i dag. Takk for at jeg også får dager der jeg kan finne ekstra ro og søke Deg. 

 6 Salige er de som har sin styrke i Deg,
        de som lengter etter
        å dra opp til templet.
   
  7 Når de drar igjennom den tørre dal,
        gjør de den til en kildevang;
        høstregnet dekker den med signing.
   
  8 De går fra kraft til kraft,
        til de trer fram for Gud på Sion. (Salme 84)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar