fredag 31. desember 2021

Du salver mitt hode med olje

Herren sa til Samuel: Hvor lenge vil du sørge over Saul, enda jeg har forkastet ham, så han ikke skal være konge over Israel? Fyll hornet ditt med olje og gå av sted! Jeg sender deg til Isai i Betlehem, for jeg har sett meg ut en av hans sønner til å være konge. 

13:14. 15:23,35. Rut 4:22. Apg 13:22. 2Men Samuel sa: Hvordan kan jeg gjøre slik en ferd? Får Saul høre det, slår han meg i hjel. Da sa Herren: Ta med deg en kvige av buskapen og si: Jeg er kommet for å ofre til Herren! 3Innby Isai til ofringen, så vil jeg la deg få vite hva du skal gjøre. Du skal salve for meg den jeg sier deg. 4Samuel gjorde som Herren sa. 

Samuel sørget over Saul. Kanskje det er en dårlig sammenligning, men det minnet meg om min egen sorg over situasjonen jeg var litt inne på i går. Menigheter som blir forfulgt, menigheter som opplever splittelse, og menigheter som sover - og hvor står egentlig jeg...?

På tross av sin sorg, stod Samuel opp og var lydig og tro - enda det kunne koste ham livet!

Samuel salvet den nye kongen. 

Han var rødhåret og hadde vakre øyne og var vakker av utseende. Da sa Herren: Stå opp og salv ham! For han er det. 9:17. 17:42. 13Da tok Samuel oljehornet og salvet ham midt iblant brødrene hans. Og Herrens Ånd kom over David fra denne dagen og siden. 

Tenk, jeg har ikke lagt merke til at David var rødhåret ;-D Ikke at det er viktig, men jeg har alltid vært fascinert av den vakre hårfargen. Så da jeg en dag ble forelsket i en rødhåret mann, siterte jeg fra Høysangen "Min kjæreste er lys og rødlett, han skiller seg ut blant 10 000 menn" (leer)

David skilte seg ut for mer enn sin hårfarge. Han var vakker både inni og utenpå. Og fremfor alt, fylt av Herrens Ånd livet ut (v.13) Den David var nå, hadde også en legende og beroende effekt på Saul. Det ser vi i slutten av dette kapitlet.

Jeg kjenner en lengsel etter å bli fylt på nytt, så også jeg kan ha denne effekten på andre! 

Jeg leste nettopp en artikkel om salme 23 som bl.a. sa dette (SItat:) "Alltid i Det gamle Testamentet når det er snakk om salving av et hode, slik kongen, presten og profeten ble salvet – blir et visst hebraisk ord brukt. Men ikke her i Salme 23. Roten av ordet betyr «å gjøre sunn», «å fete», «å gjødsle». Det er aldri ellers i GT oversatt med «å salve» mennesker.
Davids hyrde-kit var lett. En vannflaske av skinn, en slynge, et rep, en liten oljelampe og en liten fløyte eller munnharpe. Pluss en flaske med fet olje.
David hadde sikkert som en god hyrde smurt inn sin fars sauer med olje. Han ville kanskje gå en daglig runde og sjekke sine sauer? Oljen ble brukt som legemiddel mot sår som sauer pådrar seg. For slikt skjer.
(Sitat slutt)

Herre, i dag vil jeg først og fremst takke Deg for at jeg er frelst av nåde. Jeg ber for dette nye året. Måtte Du på nytt fylle mitt beger, slik det beskrives i salme 23. Men olje som både har legende kraft, og styrkende kraft.

En Davids-salme.
        Herren er min hyrde,
        jeg mangler ingen ting.
     2 Han lar meg ligge i grønne enger;
        han fører meg til vann der jeg finner hvile,
     3 og gir meg ny kraft.
        Han leder meg på de rette stier
        for sitt navns skyld.
     4 Selv om jeg går i dødsskyggens dal,
        frykter jeg ikke for noe vondt.
        For du er med meg.
        Din kjepp og din stav, de trøster meg.
     5 Du dekker bord for meg
        like for øynene på mine fiender.
        Du salver mitt hode med olje,
        mitt beger flyter over.
     6 Bare godhet og miskunn
        skal følge meg alle mine dager,
        og jeg får bo i Herrens hus
        gjennom lange tider.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar