lørdag 13. november 2021

Mine valg påvirker også andre

 Josva 7 er et sterkt kapittel. Slutten på kapitlet er selvsagt rystende og vanskelig å forstå... Hvorfor måtte hele familien lide for denne ene mannens synd? Kanskje de kjente til det hele, og var sammen om hemmeligheten? Jeg vet ikke. Men jeg vet at denne mannens valg ble til undergang for hele hans familie. Det kunne til og med blitt det for hele nasjonen. Vi har mye å lære av dagens kapittel.

Det hele startet i forrige kapittel da de vant en mirakuløs seier over Jeriko. Gud hadde sagt klart i fra at ingen måtte røre noe av det bannlyste godset. Men i seiersrusen var det en mann som ikke så alvoret i Guds bud.... og gjemte unna noe av denne skatten for seg selv. 

De andre var også i seiersrus, og de var lydige for Guds bud. Men de ble også litt overmodige...

Josva 7:2-5 Fra Jeriko sendte Josva noen menn til Ai, som ligger ved Bet-Aven, østafor Betel, og han ba dem å dra opp og utspeide landet. Så dro mennene opp og utspeidet Ai. Da de kom tilbake til Josva, sa de til ham: La ikke hele folket dra dit opp! Omkring to eller tre tusen mann kan dra opp og ta Ai. Du trenger ikke å umake hele folket dit, for de er ikke mange. Så dro da omkring tre tusen mann av folket dit opp. Men de flyktet for mennene i Ai. Stridsmennene fra Ai slo i hjel omkring trettiseks mann av Israel.

Jeg kan se for meg sjokket dette må ha vært... til og med for Josva. Og jeg kan forstå hans fortvilelse der han roper til Gud og lurer på hvorfor dette skjedde. Hvor ble det av Guds løfter. 
Gud åpenbarer for Josva hva som har hendt, og at dette er grunnen til at Gud ikke gikk med dem i denne kampen...

Akans valg gjorde at 36 mann mistet livet, og en hel nasjon mistet motet. Det førte også til slutt til at hele hans familie døde...

Vi har løfte om at Du Herre, er med oss hver dag. Og Du står ved ditt løfte. Men også jeg har mitt ansvar. Mine valg har betydning, både for min og i blant andres framtid. Herre, hjelp meg å ta gode valg i dag. Takk for dine råd, for din nåde. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar