søndag 28. november 2021

Adventskalender for hele året :-D

 I dag er det første søndag i advent (28.11.21) og om bare tre dager er det mange barn som åpner sin første luke i julekalenderen. En spennende tid både for store og små, med mange forventninger.

Julen er først og fremst en tid hvor vi feirer JESUS. Jeg våknet med en gammel sang i dag "Rom for Jesus, ærens Konge" Det er også hva vi ønsker å gi denne julen.

(Bønn for samlingen, og takkebønn for julen hvor vi feirer at Jesus kom til oss)

Hva slags julekalender har du?

Noen har sjokoladekalender - mmmmm
Noen har gavekalender, med pakker hver dag! Wow
Det finnes mange type kalendere. Selv er jeg veldig glad i té, og et år var det noen som gav meg en te-kalender. Ny type te for hver dag. Skomaker Andersen hadde en appelsin med 24 nellikspiker :-D

Jeg tenkte litt på hvilke kalendere jeg hadde som barn, og da var det spesielt én kalender jeg ikke glemmer. De fleste venter jo spent på hva de skal få i luken de åpner. Men i denne kalenderen var det luker der jeg kunne gi i stedet. Når jeg åpnet en luke, var det et lite bilde med en tekst. Åpningen var akkurat stor nok til å putte inn en fem-kroning som var den største mynten den gangen. For hver dag ble det puttet på en mynt. De ramlet ned i en lomme nederst i kalenderen. Og når alle 24 lukene var åpnet, så ble pengene gitt til Kirkens nødhjelp. 

Er det noen som gleder seg til å starte på årets julekalender?
Den har 24 luker. Spennende. Men vet dere hva? Jeg har en kalender for hele året. DET er mange luker det. Vet dere hvor mange kanskje? 365 luker! Hvordan kalenderen ser ut? (Løfter opp min bibel her)


Det er en spennende kalender. Og på tirsdager er jeg til og med så heldig å få åpne en luke sammen med barna i barnehagen :-D

I den første luken jeg åpner står det "I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorden." Og det første Gud skapte, var lyset. Ikke bare et lite adventslys som vi har tent i dag - nei, Gud lyste opp hele himmelen :-D Gud kan fortsatt skape lys. Mennesker som opplever at det er mørkt i tanker og sinn, som kjenner det er mørkt inne i hjertet sitt - der kan Gud skape lys. Salme 18;29 sier ",Herre du tenner min lampe, min Gud lyser opp mitt mørke." 

Når Gud hadde skapt hele jorden, var Gud kjempefornøyd. I denne første luken kan jeg også lese "Gud så på alt det han hadde gjort, og se, det var overmåte godt." Du og jeg er også en del av hans skaperverk. Og han elsker oss! 

Nå er det som sagt veldig mange luker i denne boka. Kanskje jeg kan vise deg noen av dem? Omtrent midt i boka finner vi profetene. En av dem heter Jesaja. La oss åpne en av lukene i den boken (Jes 9;6);

For et barn er oss født,
        en sønn er oss gitt.
        Herreveldet er lagt på hans skulder,
        og hans navn skal være:
        Underfull Rådgiver, Veldig Gud,
        Evig Far og Fredsfyrste.  

Wow - for et navn! Det var ikke småtterier! Underfull rådgiver, veldig Gud, evig Far og Fredsfyrste. Vet dere hvem han snakker om? JESUS! Alt dette ligger i navnet Jesus. Det er noe å tenke på når vi feirer det lille Jesusbarnet til jul. Det ligger så mye i akkurat det! 

Skal vi åpne en luke til? La oss åpne en jule-luke :-D fra Luk 2

Men engelen sa til dem: «Frykt ikke! Jeg kommer til dere med bud om en stor glede, en glede for hele folket: I dag er det født dere en frelser i Davids by; han er Kristus, Herren. 

Det er er min favoritt i fra juleevangeliet. Det er som om jeg kan merke englenes jubel over at dette endelig skal skje. Guds frelsesplan blir virkelig. Verdens frelser er Underfull rådgiver, veldig Gud, evig Far og Fredsfyrste.

Nå til jul feirer vi starten på denne frelsesplanen. Og til påske feirer vi at den ble fullført. Eller som Jesus sa i Joh 19 "Det er fullbrakt"

Litt videre i denne boken kommer vi til mange fantastiske brev som bl.a. Paulus har skrevet. En av lukene her forklarer mer om Guds frelsesplan. Hør fra Ef 1;

5 I kjærlighet har han,
        av sin egen frie vilje, forut bestemt oss til
        å få barnekår hos seg ved Jesus Kristus,
   
  6 til pris og ære for hans herlighet
        og for den nåde han gav oss i sin elskede Sønn.
   
  7 I ham har vi forløsningen
        som ble vunnet ved hans blod,
        tilgivelse for syndene.
        Så stor og rik er hans nåde,
   
  8 som han i rikt mål har latt oss få.
        Slik gav han oss all visdom og innsikt,
   
  9 da han kunngjorde oss sin viljes hemmelighet,
        den frie beslutning han hadde fattet
   
 10 om å fullføre sin frelsesplan når tiden var inne:
        å sammenfatte alt i Kristus, alt i himmel og på jord.
   
 11 I ham har vi også fått del i arven,
        vi som på forhånd var bestemt til det
        etter Guds forsett,
        han som gjennomfører alle ting
        etter sin plan og vilje.
   
 12 Slik skulle vi være til pris og ære for hans herlighet,
        vi som alt nå har satt vårt håp til Kristus.
   
 13 I ham er også dere kommet til tro
        da dere hørte sannhetens ord,+


        evangeliet om deres frelse.

Kjærlighet er gjennomgangstema. Julen er gjerne en tid der vi gjerne viser hverandre litt ekstra kjærlighet. 1.Joh 4;19 sier "Vi elsker fordi Han elsker oss først" Sant det :-D

Når jeg åpnet en av lukene ganske langt bak i boka - nesten helt til slutt - da oppdaget jeg at Jesus også hadde en kalender. Vet du hvordan lukene i hans kalender ser ut? Det er faktisk deg og meg. Så HAN har mange luker Han :-D 
Kanskje det ikke kan sammenlignes helt? For Jesus åpner ikke alle lukene. Han banker på og venter på at du og jeg skal åpne for Ham. DA vil han komme inn.

I Åp 3 sier Jesus; Se, jeg står for døren og banker. Om noen hører min røst og åpner døren, da vil jeg gå inn til ham og holde måltid, jeg med ham og han med meg.

Dette siste er hva jeg opplever hver gang jeg åpner en luke i denne boken. Jeg møter JESUS, og Jesus møter meg. Vi holder måltid. I Jer 15;16 står det;

Jeg fant dine ord, og jeg åt dem. Og dine ord var til fryd for meg og til glede for mitt hjerte. For jeg er kalt ved ditt navn, Herre, hærskarenes Gud!

La meg avslutte med hva dette herlige navnet JESUS er;

Underfull Rådgiver, veldig Gud, evig Far og Fredsfyrste. 

Jeg anbefaler denne kalenderen på det varmeste. I Matt 6 sier Jesus "Søk først Guds rike og hans rettferdighet, så skal dere få alt det andre i tillegg." Han har omsorg for deg.

Jeg ønsker dere en riktig god advent :-D

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar