tirsdag 12. oktober 2021

Samtaler del 12

 Da har vi kommet fram til siste del i denne bibelleseplanen. Håper dere som har fulgt denne har blitt like velsignet som jeg har blitt :-) 

I dagens andakt forteller forfatteren om muligheten til at Gud taler til oss gjennom drømmer. Hun nevner noen fra bibelen som opplevde dette (bl.a. Jakob og hans sønn Josef, og Josef til Maria)  og hun deler en erfaring hun selv hadde også. 

Jeg kan ikke si at jeg husker noen sterke opplevelser gjennom drømmer. Men jeg har ofte funnet trøst i verset som sier "Også om natten gir du meg råd i mitt indre" (Salme 16;7)

Dagens Ord å reflektere over;

(1 Mosebok 28:10-15)  Jakob tok av sted fra Be’er-Sjeba og ga seg på vei til Karan. Og han kom til et sted hvor han ble natten over, for solen var gått ned. Han tok en av steinene der på stedet og la den under hodet, og så la han seg til å sove der. Da hadde han en drøm. Se, en stige var reist på jorden, og toppen nådde til himmelen. Og se, Guds engler steg opp og steg ned på den. Og se, Herren sto over den og sa: Jeg er Herren, din far Abrahams Gud og Isaks Gud. Det landet hvor du nå ligger, vil jeg gi deg og din ætt. Din ætt skal bli som støvet på jorden. Du skal utbre deg mot vest og mot øst, mot nord og mot sør. Og i deg og i din ætt skal alle jordens slekter velsignes. Se, jeg er med deg og vil bevare deg hvor du går, og jeg vil føre deg tilbake til dette landet. For jeg vil ikke forlate deg før jeg har gjort det jeg har sagt deg.

(1 Mosebok 37:5-7)  En gang hadde Josef en drøm som han fortalte brødrene sine. Da hatet de ham enda mer. Han sa til dem: Vil dere høre en drøm som jeg har drømt? Vi holdt på med å binde kornbånd midt ute på åkeren. Da reiste kornbåndet mitt seg opp og ble stående oppreist. Og se, kornbåndene deres stilte seg rundt omkring det, og de bøyde seg for mitt kornbånd.

(1 Mosebok 43:23-28)  Og mannen førte dem inn i Josefs hus. Han ga dem vann, og de vasket føttene, og han ga fôr til eslene. Så la de gavene til rette, mens de ventet på at Josef skulle komme hjem midt på dagen. For de hadde hørt at de skulle ete der. Da Josef kom inn i huset, bar de inn til ham gaven som de hadde med seg, og de bøyde seg til jorden for ham. Men han spurte dem om det gikk dem vel, og sa: Står det vel til med deres gamle far, som dere talte om? Er han ennå i live? De svarte: Ja, det står vel til med din tjener, vår far. Han er ennå i live. Og de bøyde seg og kastet seg ned for ham. Da han løftet blikket og så Benjamin, sin bror, sin mors sønn, sa han: Er dette deres yngste bror, som dere talte til meg om? Og han sa: Gud velsigne deg, min sønn!

(Matteus 2:13-21)  Da de var dratt bort, se, da viser en Herrens engel seg for Josef i en drøm og sier: Stå opp, ta barnet og dets mor med deg og flykt til Egypt! Bli der til jeg sier fra til deg. For Herodes kommer til å lete etter barnet for å drepe det. Han sto da opp, tok barnet og dets mor om natten, og dro av sted til Egypt. Der ble han til Herodes var død, for at det skulle bli oppfylt som Herren hadde talt ved profeten: Fra Egypt kalte jeg min sønn. 
Da Herodes så at han var blitt narret av vismennene, ble han meget vred. Han sendte folk og lot drepe alle guttebarn i Betlehem og alle bygdene i omegnen, de som var to år eller yngre, i samsvar med det han hadde fått vite av vismennene om tiden. 
Da ble det oppfylt som er talt ved profeten Jeremia, som sier: 18En røst ble hørt i Rama, gråt og stor klage. Rakel gråt over sine barn og ville ikke la seg trøste, for de er ikke mer. 
Men da Herodes var død, se, da viste en Herrens engel seg i en drøm for Josef i Egypt, og sa: Stå opp, ta med deg barnet og dets mor og dra til Israels land. For de som ville barnet til livs, er døde. Og han sto opp, tok med seg barnet og dets mor, og kom til Israels land.


Jeg har hørt at dersom du skal huske hva du har drømt, må du notere det med en gang du våkner - ellers forsvinner det bare. Kanskje det betyr av vi må øve oss opp litt, dersom vi skal være mottagelig for Guds tale gjennom drømmene våre? Bare en tanke :-) 

Husker du hva du drømte i natt? Eller forrige natt? Nå er jo drømmer først og fremst kroppens måte å bearbeide tanker og følelser på. Men bibelen åpner også for at Gud kan tale til oss gjennom dem.

Joel 3;1 sier "Og deretter skal det skje at jeg vil utgyte min Ånd over alt kjød. Deres sønner og døtre skal tale profetiske ord. Deres gamle menn skal ha drømmer, og deres unge menn skal se syner."

Herre, takk for at Du kan tale til oss på mange ulike vis. Det viktigste er at vi er åpen for å høre fra Deg. Måtte mitt hjerte, mine tanker og mine drømmer være åpen for det!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar