fredag 30. juli 2021

Josva 12-14

 Dagens tre kapitler ble slått sammen, da de alle tre omhandler fordelingen løfteslandet. Mest historie i dag, og ikke så mye å kommentere. Men kap 14 skiller seg ut, da det forteller om Kaleb. Josva og Kaleb - hvilken historie de etterlot seg?! Ingen tvil om at Josva var den største av de to, som den fantastiske lederen han var. Men også Kaleb ble rikelig velsignet for sin tro, og sin trofasthet mot Gud.

6 Da kom Juda-sønnene til Josva i Gilgal, og Kaleb, Jefunnes sønn, av Kenas-ætten sa til ham: Du vet hva Herren sa til gudsmannen Moses om deg og meg da vi var i Kadesj-Barnea.  7 Jeg var førti år gammel da Moses, Herrens tjener, sendte meg fra Kadesj-Barnea for å speide ut landet. Og jeg brakte ham melding tilbake etter beste skjønn.  8 Mine frender som fulgte meg dit opp, tok rent motet fra folket. Men jeg holdt meg trofast til Herren min Gud.  9 Den dagen sverget Moses: «Sannelig, det landet du setter foten på, skal tilhøre deg og dine barn som eiendom for alltid, fordi du holdt deg trofast til Herren min Gud.» 10 Nå ser du at Herren har holdt sitt løfte. Han har latt meg leve de førtifem årene som er gått siden han talte dette til Moses, hele den tiden Israel vandret i ørkenen. Og nå er jeg, som du ser, en mann på åttifem år. 11 Jeg er fremdeles like sterk som den dagen Moses sendte meg ut. Min kraft er den samme som da, både i krig og i min daglige gjerning. 12 Så la meg nå få denne fjellbygden som Herren talte om den dagen. Du hørte jo den gang selv at det bor anakitter der, og at de har store befestede byer. Men Herren vil vel være med meg, som han har sagt, så jeg får drevet dem bort.
   
 13 Da velsignet Josva Kaleb, Jefunnes sønn, og gav ham Hebron til odel og eie. 14 Slik gikk det til at Kaleb, Jefunnes sønn, av Kenas-ætten fikk Hebron, som tilhører hans ætt den dag i dag, fordi han holdt seg trofast til Herren, Israels Gud.

Tillit til Deg Gud - uansett hva andre måtte si eller mene. Det var hva Kaleb lærte oss. Av 12 speidere, var det 10 motløse. 10 menn som var motløse, og bare én som støttet ham. Jeg tror Kaleb hadde stått like sterkt om han så hadde stått alene. Men det var sikkert godt å ha støtten fra Josva :-)

Herre, det er godt å finne støtte hos andre. Vi trenger det. Men det viktigste uansett, er å holde seg til Deg og finne støtte hos Deg. Hjelp meg Herre, å hele tiden søke å finne den rette vei. Ikke bare følge strømmen (det gjorde nemlig Israel den gangen - fulgte strømmen de 10 pesimistene skapte... og da mistet de alt) Reis opp flere som Kaleb Herre - som holder seg nær Deg og kan være med å bygge Ditt rike!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar