tirsdag 18. mai 2021

Esra 5 og 6

 Det er spennende kapitler å lese i dag. Etter 70 år i fangenskap, har de endelig fått mulighet til å bygge opp igjen templet i Jerusalem. Da er det noen som plutselig undres over hva som skjer, og spør;

 3 Straks kom Tattenai, stattholderen i provinsen Bortenfor Eufrat, og Sjetar-Bosnai og embetsbrødrene deres til dem og sa: «Hvem har gitt dere ordre om å bygge dette huset og gjøre treverket ferdig?»  4 Videre spurte vi dem: «Hva heter mennene som bygger denne bygningen?»

Kanskje de ble bekymret, de som med glede hadde satt i gang denne byggingen? Men videre står det;

     5 Men Guds øye hvilte på de eldste blant judeerne. Ingen hindret dem i arbeidet, men man sendte en melding til Dareios og ventet på svarbrev om saken.

Brevet ble skrevet, og det neste kapitlet forteller om kong Dareios som ga full støtte til gjenoppbyggingen.

La judeernes stattholder og deres eldste få bygge dette huset på samme sted som før.  8 Jeg gir nå påbud om hva dere skal gjøre for judeernes eldste for at dette Guds hus kan bli bygd: Alle utgiftene disse har, skal dekkes av kongens skatteinntekter fra provinsen Bortenfor Eufrat, så arbeidet ikke stanser.  9 Og alt prestene i Jerusalem sier det er behov for av unge okser, værer og lam til brennoffer for himmelens Gud, og hvete, salt, vin og olje, skal gis dem daglig uten unntak, 10 så de kan bære fram velgjørende dufter til himmelens Gud og be for kongen og sønnene hans.

Gud gjenreiser sitt folk - og sitt tempel 

 19 De som hadde vært i eksil, feiret påske på den fjortende dagen i den første måneden, 20 for prestene og levittene hadde renset seg, alle som en, så de var rene. De slaktet påskelammet for alle som hadde vært i eksil, for sine brødre prestene og for seg selv. 21 Så holdt israelittene måltid, både de som hadde vendt tilbake fra eksil, og alle som sammen med de andre ville dyrke Herren, Israels Gud, og som derfor hadde skilt seg fra urenheten til folkeslagene i landet. 22 Glade feiret de de usyrede brøds høytid i sju dager. For Herren hadde gjort dem glade da han vendte assyrerkongens hjerte til dem, så kongen støttet dem i arbeidet på huset til Israels Gud.

Det er vakkert å lese historien om hvordan Gud har omsorg for sine hele veien. Fra de ble dømt, holdt i fangenskap, og til gjenreisningen.

Du er en god Gud. Det er ikke alltid så lett å se det... 
Det gjelder å minnes det, når dagene er mørke. 
Og glede seg i takknemlighet når dagene er lyse




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar