lørdag 13. februar 2021

Joh 1

 I dagens kapittel er det mye å hente! Jeg har lyst til å starte med det første verset;

I begynnelsen var Ordet.
          Ordet var hos Gud,
          og Ordet var Gud.

Jeg skal gjøre noe jeg vanligvis ikke gjør - snakke teologi :-D For som du sikkert har opplevd finnes det jo mange måter å tolke ting på, sant? Og en av uenighetene som dukker opp, er dette med treenigheten. Er Gud én eller er han ... tre? Han sier jo selv at "Herren Gud er en" (5,Mos 6;4) og ordet treenighet eksisterer faktisk ikke i bibelen. Men visst snakker den om Den Hellige Ånd, og om Guds sønn! Så jeg forstår hvordan ordet har dukket opp. Jeg har selv forholdt meg til "disse tre" - og når debatten har dukket opp, har jeg brukt dette verset til å forklare at begge deler er riktig (om det er mulig?) 

Ordet var hos Gud - og Ordet var Gud.

Men jo mer jeg har lest Guds Ord, jo mer har jeg sett at Herren Gud er én. Jeg tror at det var Gud selv som kom til oss gjennom Jesus. Og dette kapitlet forteller det også;

 14 Og Ordet ble menneske
          og tok bolig iblant oss,
          og vi så hans herlighet,
          en herlighet som den enbårne Sønn
          har fra sin Far,
          full av nåde og sannhet.

 18 Ingen har noen gang sett Gud,
          men den enbårne, som er Gud,
          og som er i Fars favn,
          han har vist oss hvem han er.

Husker første gang jeg hørte om dette, da trodde jeg nesten de fornektet Jesus. Men navnet JESUS er sterkt. Jeg syntes fortsatt dette er litt vanskelig å forklare eller forstå. Men det endrer ikke min tro på at JESUS er veien, sannheten og livet.

Videre forteller kapitlet om døperen Johannes. Da han så Jesus, sier han;

29 Dagen etter ser han Jesus komme gående mot seg, og han sier: «Se, Guds lam, som bærer bort verdens synd! 

Guds lam - jeg blir rørt av beskrivelsen. Både at han var Guds lam, og at han bar bort verdens synd. Gjennom lange tider hadde Israel båret fram mange offerlam til soning for sine synder. Om og om igjen. Men JESUS var et fullkommet offer som åpnet veien for oss. (Heb.10;12-14) Også dette er vanskelig å forstå eller forklare. Men så takknemlig jeg er som får tro det!

Kapitlet avslutter med Natanael, som tvilte på at det kunne komme noe godt fra Nasaret... Men da han møtte Jesus ansikt til ansikt, og fikk høre ham, da ble han overbevist :-D 

49 Da sa Natanael: «Rabbi, du er Guds Sønn, du er Israels konge.» 50 «Tror du fordi jeg sa at jeg så deg under fikentreet?» sa Jesus. «Du skal få se større ting enn dette.» 51 Så sa han: «Sannelig, sannelig, jeg sier dere: Dere skal se himmelen åpnet og Guds engler gå opp og gå ned over Menneskesønnen.»

Herre, takk for ditt Ord! Måtte det fylle meg mer og mer, og påvirke mitt liv og min hverdag. Du ble ivrig når du møtte Natanaels tro, og fortalte at han kom til å oppleve enda mer. Det tror jeg også vi kan, ikke minst ved å lese ditt Ord og søke deg. Jeg legger denne dagen i dine hender.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar