søndag 14. februar 2021

5.Mos 14 og 15

 Moses fortsetter å undervise i loven. Denne gangen om måter de kan vise sorg på, og hvordan de ikke skal gjøre det (ikke følge andres skikker) Han fortsetter å fortelle om hvilke dyr de kan spise, og hva de ikke kan spise. Svin, struts og hare var blant det som ikke skulle spises...

Jeg blir rørt over grunnen Moses gir for disse reglene;

 2 For du er et hellig folk for Herren din Gud. Blant alle jordens folk har Herren utvalgt deg til å være hans folk, hans dyrebare eiendom.

På slutten av kap 14 underviser Moses om tienden.

Tiende gir de fleste kristne også i dag (tror jeg...?) men det er få som følger loven om hvilke dyr vi kan eller ikke kan spise. Selv har jeg vokst opp med å spise både svin, struts, hare og blod, skjell og fisk uten finner... Alle disse er i kategorien urene. 

Ett av grunnlagene er at Paulus sier at alt kan spises - men hva mener han egentlig med "alt"? Temaet var jo ikke urene dyr, men om det hadde vært offerkjøtt eller ikke (Fra første Kor.10;23) 
Et annet skriftsted som gjerne brukes, er denne duken med urene dyr som ble vist for Peter, hvor Gud sier "Det jeg kaller rent, skal ikke du kalle urent" (Ap.gj 10) men heller ikke her handlet det om mat, men om mennesker Peter ville møte. Mennesker de kalte urene... men som i Guds øyne var like rene som dem.

Jeg skal ikke komme med noen ny teologi i dag :-D bare noen tanker til refleksjon.

Kap 15 åpner slik;

Hvert sjuende år skal du ettergi all gjeld.  2 Og slik er reglene for ettergivelse: Enhver som har lånt ut noe til sin neste, skal ettergi lånet. Han skal ikke kreve inn noe fra sin neste og sin bror, for det er kunngjort ettergivelse fra Herren.  3 Fremmede kan du kreve betaling av, men det du har til gode hos din landsmann, skal du ettergi.
   
  4 Det skal ikke finnes noen fattige hos deg, for Herren vil velsigne deg rikt i det landet Herren din Gud gir deg til eiendom for at du skal innta det,  5 hvis du fullt og helt adlyder Herren din Guds røst og trofast følger alle disse bud som jeg gir deg i dag. 

Gud hadde den fattige i tanken - og på denne måten ville ikke noe bli bare rikere og rikere, mens det samtidig ble flere og flere fattige... 
Igjen ser vi også at kriteriene for Guds velsignelse var å følge loven.
Kriteriene i dag er først og fremst JESUS. Et møte som skaper lengsel etter å følge Guds Ord.

Her er en av grunnene til å være raus;

12 Når en landsmann, en hebreer, mann eller kvinne, blir solgt til deg, skal han tjene deg i seks år. I det sjuende året skal du sette ham fri og la ham gå. 13 Og når du setter ham fri, skal du ikke sende ham tomhendt fra deg. 14 Utstyr ham med rikelig av småfeet ditt og av det som kommer fra treskeplassen og vinpressen; slik Herren din Gud har velsignet deg, skal du også gi ham. 15 Husk at du selv var slave i Egypt, og at Herren din Gud fridde deg ut. Derfor gir jeg deg dette påbudet i dag.

Jeg er velsigna - Herre, måtte jeg i sterkere grad være med å velsigne andre! Takk at Du Herre, veileder meg steg for steg. Om noe er viktig, tror jeg på at Du vil vise meg det. Måtte jeg være lydhør, så jeg hører og ser hva Du vil for meg.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar