søndag 3. januar 2021

5.Mos 5

 I dagens kapittel får Moses budene fra Gud. 

Budene - av og til har jeg hørt folk snakke negativt om budene. Noen mener vi er fri fra dem, andre mener vi er bundet av dem. Og selv mener jeg at friheten ikke avhenger av bud eller ikke bud. En som velger å ikke leve etter budene, kan absolutt være bundet av andre ting. Og den som lever etter budene, kan faktisk kjenne en frihet og lettelse.

Et kanskje rart eksempel på dette, er kosten vår. Veldig ofte kan jeg være "bundet av" sukkeravhengighet. Jeg bare må ha kake og godis.... men om jeg holder "budet" om å la være, kan jeg kjenne meg fri fra avhengigheten. Lettelse ved mestringsfølelsen. Skjønner du bildet?

Budene er til for en GOD hensikt. Selv i landet vårt må vi ha bud og regler, kalt Norges lover. Sant de er ment for at vi skal ha det godt?!

Av og til er det kanskje verdt å sjekke gjennom budene. Dette med hviledagen for eksempel? Hvor stor respekt viser jeg den?
Er det noen av budene jeg tøyer? 

Ja - jeg er skyldig. Heldigvis har vi en Gud vi kan vende om til. Jesus åpnet veien for oss, slik at vi hver dag kan vende om å finne nåde. En ny start - det er det mange som lengter etter.

Jeg kom til å tenke på hva Jesus sa til disiplene sine i Getsemane (Luk.22) Be om at dere ikke må komme inn i fristelse. Det er faktisk en kamp som kan binde. Bønn kan løse :-D


Herre, takk for budene. David skrev ofte vakre ting om dine lover - han visste at de var godt ment, og at å følge dem ga LIV. Salme 19 sier;

 8 Herrens lov er fullkommen,
          den fornyer livet.
           Herrens vitnesbyrd står fast,
          det gir den uvitende visdom.
          
   
  9 Herrens påbud er rette,
          de gjør hjertet glad.
           Herrens bud er klart,
          det gir øynene lys.
          
   
 10 Frykten for Herren er ren,
          den varer til evig tid.
           Herrens dommer er sanne,
          rettferdige er de alle.
          
   
 11 De er mer verdt enn gull,
          skinnende gull i mengder,
          de er søtere enn honning,
          ny og rennende honning.
          
   
 12 Gjennom dem blir din tjener advart.
          Det gir stor lønn å holde dem.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar