fredag 9. oktober 2020

Luk 13

I dagens kapittel tar Jesus et lite oppgjør med datidens tankegang. Lurer på hvilke tanker og meninger Jesus ville endret på i dag?

På den tiden kom det noen til ham og fortalte ham om noen galileere som Pilatus hadde drept, slik at deres blod blandet seg med blodet fra dyrene de ofret.  2 Da tok Jesus til orde: «Mener dere at de var større syndere enn alle andre galileere, siden det gikk så ille med dem?  3 Nei, men jeg sier dere: Dersom dere ikke vender om, skal dere alle omkomme slik som de.  4 Eller de attend som ble drept da Siloa-tårnet styrtet sammen over dem, tror dere at de var mer skyldige enn alle andre i Jerusalem?  5 Slett ikke! Jeg sier dere: Dersom dere ikke vender om, skal dere alle omkomme slik som de.»

De så beviser som ikke var der. Og ting de burde sett, så de kanskje ikke? Også i dag tolker vi det vi ser, utfra hva vi har lært. Hvilke tanker trenger jeg å revurdere? Hvilke meninger trenger Gud å vise meg på nytt?

Kapitlet fortsetter å undervise om fastlåste tankeganger;

10 En sabbat holdt han på å lære folket i en av synagogene. 11 Der var det en kvinne som hadde vært plaget av en sykdomsånd i atten år; hun var helt krumbøyd og kunne ikke rette seg opp. 12 Da Jesus fikk se henne, kalte han henne til seg og sa: «Kvinne, du er løst fra din sykdom.» 13 Han la hendene på henne, og straks rettet hun seg opp og priste Gud. 14 Men synagogeforstanderen ble forarget fordi Jesus helbredet på sabbaten..

Vi reagerer selvsagt på synagogeforstanderens trangsynthet, og for ikke å se gleden i helbredelsen. Men også vi har våre fastkjørte teologier og holdninger. Vi VET hvordan ting burde være. Eller gjør vi egentlig det?

Jesus underviser videre, og nå begynner det å bli litt vanskelig for meg å forstå. For først sammenlignes Guds rike med noe lite - som blir stort. Og etterpå snakker han om den trange dør som kan se vanskelig ut å komme igjennom..?

18 Så sa han: «Hva er Guds rike likt? Hva skal jeg sammenligne det med? 19 Det kan lignes med et sennepsfrø som en mann tok og sådde i hagen sin, og som vokste opp og ble til et tre, så fuglene under himmelen bygde rede i grenene.»

23 Da var det en som spurte: «Herre, er det få som blir frelst?» Han sa til dem:
   
 24 Kjemp for å komme inn gjennom den trange dør! For jeg sier dere: Mange skal forsøke å komme inn, men ikke klare det. 

26 Da vil dere si: «Vi har jo spist og drukket sammen med deg, og du har undervist på gatene våre.» 27 Men han skal svare: «Jeg vet ikke hvor dere er fra. Bort fra meg, alle dere som gjør urett.»

29 Fra øst og vest og fra nord og sør skal mennesker komme og sitte til bords i Guds rike. 30 Noen av de siste skal da bli de første, og noen av de første skal bli de siste.

Men umulig er det ikke - JESUS er døren. Det er Ham jeg er avhengig av. Han som lengter etter at vi skal si JA og følge ham.

34 Jerusalem, Jerusalem, du som slår profetene i hjel og steiner dem som blir sendt til deg! Hvor ofte ville jeg ikke samle dine barn, som en høne samler kyllingene under sine vinger. Men dere ville ikke.

Herre, jeg ber for dagen i dag. Hjelp meg å endre de tankene jeg trenger å endre på. Hjelp meg å se det jeg trenger å se og forstå. 
Også ber jeg for barna jeg skal være sammen med i dag. Kan du fylle meg med mer av din kjærlighet til dem? Du elsker dem så høyt, uansett hvem de er eller hva de gjør. Hjelp meg å se dem på en bedre måte enn jeg gjør i dag. Hjelp meg å takle vanskelige situasjoner på en enda bedre måte enn jeg har gjort til nå. Jeg lengter etter endringer. Vis meg veien Herre, jeg vet at du vil og kan. Forme mitt hjerte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar