lørdag 10. oktober 2020

4.Mos 22

 Dagens kapittel er det første av tre kapitler om Bileam. Bileam ser ut til å være en slags profet, uten å være av Israels ætt. Og Gud møter ham når han søker råd. En spennende tanke syntes jeg. Det stryker min tro på at Gud var Gud for alle som ville, og at hele verden alltid har vært Guds mål for frelse.
Jeg har hørt at Gud utvalgte seg et folk som sitt hellige folk, for å klargjøre veien for JESUS som er hellig. Derfor er Israel Guds øyensten :-) men frelsen var ment for ALLE som tar imot Ham.

Historien om Biliam starter veldig godt. Han her lydhør mot det Gud sier.

9 Gud kom til Bileam og sa: «Hvem er disse mennene du har hos deg?» 10 Han svarte: «Balak, sønn av Sippor, kongen i Moab, har sendt dette bud til meg: 11 Se, et folk er kommet fra Egypt. De dekker hele landet. Kom nå og forbann dem for meg! Kanskje jeg da kan kjempe mot dem og drive dem ut av landet.» 12 Gud sa til Bileam: «Gå ikke med dem! Du må ikke forbanne det folket; for det er velsignet.» 13 Da Bileam stod opp om morgenen, sa han til Balaks høvdinger: «Gå tilbake til deres eget land! Herren gir meg ikke lov til å følge med dere.»

Men så skjer det noe som først forvirret litt. Disse folkene kom igjen, og da sier Gud at Biliam får dra, men at han bare må si det Gud sier at han skal si.
Når Biliam så er på vei, står det at Gud ble harm på han for at han dro (v.22) men det var jo Gud som sa han skulle dra?
Jeg tror at Gud visste hvor vanskelig dette ville bli for Bileam, derfor kom han med sterke advarsler. Så tydelig at til og med hans esel begynte å snakke med ham :-) (v.30) Til slutt ser Bileam hva det er som har stoppet ham tre ganger; Herrens engel.

34 Da sa Bileam til Herrens engel: «Jeg har syndet, for jeg skjønte ikke at du stod framfor meg på veien. Hvis du har noe imot denne ferden, skal jeg vende tilbake.» 35 Herrens engel svarte: «Nei, gå med disse mennene! Men du må bare si det som jeg byr deg.» Så fulgte Bileam med Balaks høvdinger.

Også Bileam ble nok forvirret, men fikk bekreftet budskapet tydelig. Han fortsetter reisen om kommer til slutt fram til kong Balak.

41 Neste morgen tok kongen Bileam med seg og førte ham opp på Ba’al-haugen. Derfra kunne han se utkanten av Israels leir.

Så står han der da, med et ønske fra kong Balak på den ene siden, og et budskap fra Gud på den andre siden. Jeg antar at det ikke var så enkelt...

Herre, først og fremst vil jeg takke deg for at du er tydelig når du har et viktig budskap. Takk for styrke og mot når jeg står foran vanskelige valg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar