fredag 11. september 2020

1.Tim 3 og 4

Dagens kapitler åpner med å beskrive kravene til våre åndelige ledere. Det var ikke hvem som helst som kunne settes inn i den tjenesten. 

Dette er et troverdig ord: Om noen vil ha et tilsynsembete, så er det en verdifull gjerning han ønsker seg.  2 Derfor må en tilsynsmann være uklanderlig, én kvinnes mann, nøktern, besindig, høvisk, gjestfri, dyktig til å lære andre,  3 ikke drikkfeldig eller voldsom, men overbærende, ikke kranglevoren eller pengekjær.  4 Han skal kunne lede sitt eget hus på en god måte, så hans barn viser lydighet og respekt.  5 Dersom han ikke klarer å lede sitt eget hus, hvordan kan han da ha omsorg for Guds menighet?  6 Han må ikke være nyomvendt, for da kan han bli innbilsk og komme under samme dom som djevelen.  7 Han må ha godt ord på seg blant de utenforstående, så han ikke utsettes for spott og faller i djevelens snare.

Det er mange snarer å snuble i... F.eks frykten for å ikke holde mål, eller være bra nok. Frykten for hva andre måtte si.  Frykten for at andre skal oppdage...

Jeg tror selvsagt det er viktig at våre ledere er gode eksempler og veiledere. Men ingen er perfekte, og vi er alle frelst av nåde. En god leder er ærlig, først og fremst. En som våger å innrømme feil og vise løsninger :-) Men når det er sagt, så syntes jeg Paulus peker på mange viktige punkter, vel verdt å strekke seg mot.

I det neste kapitlet advarer Paulus igjen mot vranglære. Tenkt at det også for 2000 år siden var et problem - og det er ikke mindre i dag. Hvem skal jeg lytte til, og hvem bør jeg holde meg langt unna? 
Det er virkelig et bønneemne å bli bevart i troen! Heldigvis har vi et løfte om at Jesus er med oss HVER DAG. Som han sa i Joh 14

15 Dersom dere elsker meg, holder dere mine bud. 16 Og jeg vil be Faderen, og han skal gi dere en annen talsmann, som skal bli hos dere for alltid: 17 sannhetens Ånd. Verden kan ikke ta imot ham, for verden ser ham ikke og kjenner ham ikke. Men dere kjenner ham; han blir hos dere og skal være i dere. 18 Jeg skal ikke la dere bli igjen som foreldreløse barn, jeg kommer til dere.

Et fantastisk løfte. Men sjekk v.15 - også Jesus hadde sine krav... betyr det at jeg må være perfekt? Nei, Jesus døde for mine synder, og jeg er frelst av nåde. Men som Paulus sier i Rom 6 - jeg er frelst av nåde, til et nytt liv med Jesus. 

Jesus er et fantastisk forbilde. Han var både god og perfekt, og likevel fikk han den mest utstøtte til å kjenne seg elsket og verdsatt. Så det handler så absolutt ikke om å streve etter å bli perfekt, eller at andre skal se at jeg er det... Det handler om hva Jesus gjør i meg, og hva jeg gjør mot andre.

Til slutt i kap 4, sier Paulus;

12 La ingen forakte deg fordi du er ung (voksen, middelaldrende eller gammel), men vær et forbilde for de troende i ord og gjerning, i kjærlighet, troskap og renhet. 13 Inntil jeg kommer, skal du særlig ta deg av skriftlesningen, forkynnelsen og undervisningen (eller andre tjenester du er satt til) 14 Forsøm ikke den nådegave som er i deg, den du fikk på grunnlag av profetiske ord, da de eldstes råd la sine hender på deg. 15 Ta deg av alt dette, lev i det, så alle kan se at du gjør fremskritt.
   
 16 Gi akt på deg selv og din gjerning som lærer. Fortsett med dette! For når du gjør det, skal du frelse både deg selv og dem som hører deg.

"La ingen forakte deg" var oppfordringen - det skjer nok fra tid til annen. Jeg vil kanskje legge til at det viktigste er å ikke la seg knekke når det skjer. Hvil i Guds kjærlighet og nåde. Det er HAN som har kalt deg. "Gi akt på deg selv" - jeg tror det handler om både å ransake seg selv og ta vare på seg selv. Virkelig se hvem vi er i Kristus.

Herre, i dag vil jeg be for alle som har oppgaver, store eller små, i vår menighet. Gi oss styrke og velsignelse, og måtte du fylle oss alle med Din Hellige Ånd og kraft!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar