fredag 14. august 2020

Luk 9

 Han kalte sammen de tolv og gav dem myndighet over alle onde ånder og makt til å lege sykdommer.  2 Så sendte han dem ut for å forkynne budskapet om Guds rike og helbrede syke. 

Slik åpner dagens kapittel, og det første jeg la merke til, var at forfatteren er tydelig på hvem som skal ha æren. JESUS gav dem makt og myndighet. 

6 Så gikk de ut og drog fra landsby til landsby, og overalt forkynte de det glade budskap og helbredet syke.

Videre forteller kapitlet at Jesus velsignet maten. Fem brød og to fisk ble mer enn nok til 5000 mennesker. (v.10-17)


 23 Så sa han til alle: «Den som vil følge etter meg, må fornekte seg selv og ta sitt kors opp hver dag, og følge meg. 24 For den som vil berge sitt liv, skal miste det. Men den som mister sitt liv for min, han skal berge det. 

Og i kapitlets siste vers sier Jesus;

 62 Men Jesus svarte: «Ingen som har lagt hånden på plogen og ser seg tilbake, er skikket for Guds rike.»

Hva betyr disse versene? Hva vil det si å fornekte seg selv? Eller å være skikket til Guds rike?
Kapitlet åpnet med at HAN gav dem makt og myndighet. Jeg kan ikke gjøre det av meg selv, jeg må gi HAM råderetten og æren. Men hva vil det så "å ta sitt kors opp"? Hva er mitt kors? Jeg aner i alle fall at det å følge Jesus også har sin pris. Det koster... Jeg vet at frelsen er av nåde. Men det stopper jo ikke der. Jeg har et liv og et oppdrag. 

I v.28-36 får vi høre om Peter, Jakob og Johannes på "forklarelsens berg" De får se et mektig syn av Jesus, sammen med Moses og Elia, og en røst som sier;
34 Og mens han talte, kom det en sky og skygget over dem, og de ble forferdet da de kom inn i skyen. 35 Og det lød en røst fra skyen: «Dette er min Sønn, den utvalgte. Hør ham!» "  JESUS bygger deres tro.

Men allerede dagen etter, ble denne troen satt på prøve (v.37-43)

40 Jeg bad disiplene dine drive den ut, men de var ikke i stand til det.» 

Jesus måtte fortsette å bygge på deres tro.

46 Disiplene begynte å tenke på hvem som vel var den største av dem. 47 Men Jesus skjønte hva for tanker de bar på. Han tok et lite barn og stilte det ved siden av seg 48 og sa til dem: «Den som tar imot dette barnet i mitt navn, tar imot meg. Og den som tar imot meg, tar imot ham som har sendt meg. For den som er den minste av dere alle, han er stor.»

Jesus har en annen målestokk enn vi mennesker :-)

49 Da grep Johannes ordet: «Mester, vi så en mann drive ut onde ånder i ditt navn, og vi forsøkte å hindre ham, siden han ikke er i følge med oss.» 50 Men Jesus svarte: «Dere skal ikke hindre ham! For den som ikke er mot dere, er med dere.»

Her må jeg si jeg tenker samarbeid på tvers av kirkesamfunn!


Mot slutten av kapitlet skjer det noe spennende syntes jeg. Disiplene har sett hvilken makt de har I JESUS, og blir overivrige rett og slett;

52 Han sendte bud foran seg, og de drog av sted og gikk inn i en samaritansk landsby for å skaffe ham husly. 53 Men der ville de ikke ta imot ham, fordi han var på vei til Jerusalem. 54 Da disiplene Jakob og Johannes fikk høre dette, sa de: «Herre, vil du at vi skal by ild fare ned fra himmelen og fortære dem, slik som Elia gjorde?» 55 Men han snudde seg og talte strengt til dem. «Dere vet ikke hva ånd dere er av,» sa han. «For Menneskesønnen er ikke kommet for å ødelegge menneskeliv, men for å frelse 56 Så fortsatte de til en annen landsby.

Så godt å se at Jesus ville lære dem så mye mer enn "makt og myndighet". Frelse, kjærlighet og omsorg er tema nr.1


Herre, i dag var det mange temaer. Jeg har lyst til å starte med å takke for alt jeg har I DEG. Hvordan åpner jeg opp for mer av dette...?
Det var vanskelige vers å forstå også, når du snakker om at jeg skal fornekte meg selv, ta mitt kors opp og følge deg. Og at jeg skal bli skikket til Guds rike. 
Jeg kjenner meg trøstet i at du gikk sammen med disiplene og lærte dem om og om igjen. Herre, takk at også du vil lære meg. Hver dag. Takk at du går sammen med meg i dag. Hjelp meg å være mottagelig for hva du vil lære meg.
Og aller mest; takk for frelse, kjærlighet og omsorg!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar