tirsdag 25. august 2020

Luk 10

I dagens dagens kapittel sender ut "de 70" for å forkynne budskapet om at Guds rike er nær. Da sier han de kjente ordene som oppmuntrer til å be om flere medarbeidere;

Høsten er stor, men arbeiderne få. Be derfor høstens herre sende ut arbeidere for å høste inn grøden hans. 

De hadde et alvorlig budskap, i tillegg til at de både velsignet og helbredet syke. De som valgte å ikke ta imot, fikk høre kraftige ord om hva som skulle skje på dommens dag... 

Men alvoret til tross, de kom tilbake til Jesus og var utrolig glade for alt som skjedde;

17 De sytti kom glade tilbake og sa: «Herre, til og med de onde ånder adlyder oss når vi nevner ditt navn!» 18 Han svarte: «Jeg så Satan falle ned fra himmelen som et lyn. 19 Ja, jeg har gitt dere makt til å trå slanger og skorpioner under fot og makt over alt fiendens velde, og ingenting skal skade dere. 20 Og likevel: Gled dere ikke over at åndene lyder dere, men gled dere over at dere har fått navnene skrevet i himmelen.»
21 I samme stund jublet han i Den Hellige Ånd og sa: «Jeg priser deg, Far, himmelens og jordens Herre, fordi du har skjult dette for kloke og forstandige, men åpenbart det for enfoldige. Ja, Far, for dette var din gode vilje.

Jeg blir rørt over at Jesus jubler når han snakket om at våre navn er skrevet i himmelen. Jeg undrer også over at Jesus takker for at det er skjult for de kloke og forstandige, og åpenbart for de enfoldige. Men dette gjør det mulig for alle. De kloke må bare tenke annerledes ;-D Det handler om tro - ikke om logiske forklaringer.

Kapitlet avslutter med to velkjente historier. Først lignelsen om den barmhjertige samaritanen som oppfordrer oss til å ta vare på hverandre. Også på den fremmede! Den barmhjertige samaritanen tok seg av en mann han aldri hadde møtt før.

Og til slutt historien der søstrene Marta og Maria tar imot Jesus på hver sin måte. Den ene strever for å gjøre alt så godt så mulig for Jesus, ved å stelle i stand, servere mat og legge ting til rette. Mens hennes søster setter seg ned for å lytte til Jesus, og bruker tid sammen med ham. 
Marta blir oppgitt over sin søster som ikke hjelper til. I hennes øyne er det hun som gjør det rette, og kritiserer sin søster. Men Jesus sier til henne;

«Marta, Marta! Du gjør deg strev og uro med mange ting. 42 Men ett er nødvendig. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tas fra henne.»

Jeg tror Jesus så at Marta gjorde det for hans skyld. At hennes ønsker og tanker for Jesus var gode. Samtidig understreker han hva som er viktig. Tid sammen med Jesus. Tid til hverandre er også viktig.
Når sant skal sies, er det jo viktig det Marta gjorde også. Alt til sin tid kanskje, men det aller viktigste er å prioritere Gud og hverandre med TID.


Høsten er stor, men arbeiderne få... det gjelder også i dag. Herre, jeg takker for oppmuntringen til å be om at Du skal sende flere arbeider. Jeg ber for Åros og områdene rundt oss. Måtte du sende flere arbeidere, så ditt rike kan vokse også her!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar