mandag 6. juli 2020

Luk 5

En gang Jesus stod ved Gennesaret-sjøen og folk trengte seg om ham for å høre Guds ord

Slik åpner dagens kapittel, og for meg ble det til en drøm. Åh om det snart kunne bli slik her! At folk trengte seg sammen fordi vi var så mange som lengtet etter å høre Guds Ord! Jeg ber om en Ordets vekkelse som igjen skaper kraft og frelse!

 3 Jesus steg opp i en av båtene, den som tilhørte Simon, og bad ham legge litt ut fra land. Så satte han seg og underviste folkemengden fra båten.

Og tenk å få være til stede der Jesus selv er bibellærer :-) Det nærmeste jeg kommer, er å lese i Ordet selv. Og gjennom det kan jeg kjenne Hans nærvær. Likevel... tenk å få være tilstede og virkelig se og høre Ham. En dag skal vi alle det!

4 Da han var ferdig med å tale, sa han til Simon: «Legg ut på dypet og kast noten til fangst!»  5 «Mester,» svarte Simon, «vi har strevd hele natten og ingenting fått. Men på ditt ord vil jeg kaste noten.»  6 Så gjorde de det, og fikk så mye fisk at noten holdt på å revne. 

Snakk om tro. Peter er ærlig på at dette var håpløst. De hadde jo prøvd hele natten. Men siden det var Jesus som sa det, så tok han Jesus på Ordet og satset. Jesus kan komme med overraskelser :-)

Jeg blir rørt over Peters reaksjon, og den spennende tilbakemeldingen Jesus gir. Peter føler seg uverdig sammen med en så mektig Mester som Jesus er. Men Jesus på sin side, ser verdien i Peter. 

 8 Da Simon Peter så det, kastet han seg ned for Jesu føtter og sa: «Gå fra meg, Herre, for jeg er en syndig mann.»  9 For han og alle som var med ham, var slått av undring over den fangsten de hadde fått. 10 Likedan var det med Sebedeus-sønnene Jakob og Johannes, som fisket sammen med Simon. Men Jesus sa til Simon: «Vær ikke redd! Fra nå av skal du fange mennesker.»

12 En gang han var i en av byene, kom det en mann som var full av spedalskhet. Da han fikk se Jesus, kastet han seg ned med ansiktet mot jorden og bønnfalt ham: «Herre, om du vil, kan du gjøre meg ren.» 13 Jesus rakte ut hånden og rørte ved ham. «Jeg vil,» sa han, «bli ren!» Med det samme var spedalskheten borte.

Det er så bra at Jesus svarer "Jeg vil" Han kunne bare helbredet ham, men legger til at det er Hans vilje også. Ikke bare noe han tilfeldig gjør. Dette er noe Jesus VIL gjøre. 
Tenk om mannen ikke hadde turt å spørre... Våg å be! For Han vil :-)

Videre i kapitlet hører vi historien om venner som tar med seg sin lamme kamerat til Jesus. Det er så fullt at de ikke kommer fram. Heldigvis er det venner som både er kreative, og som gir alt for at vennen skal komme fram. Når de endelig har kommet i mål, sier Jesus "Dine synder er tilgitt" Jeg tror Jesus så at dette var et større behov hos mannen, enn det å bli helbredet (selv om det også var en lengsel!) Det er fantastisk at Jesus så HELE mannen! 

22 Jesus visste hva de tenkte, og sa til dem: «Hva er det dere tenker? 23 Hva er lettest å si, enten: Dine synder er deg tilgitt, eller: Stå opp og gå? 24 Men for at dere skal vite at Menneskesønnen har makt på jorden til å tilgi synder» – og nå vendte han seg til den lamme – «så sier jeg deg: Stå opp, ta båren og gå hjem!»

"Hva er lettest?" Jeg har smilt av den noen ganger og tenkt at det spørsmålet er lett for meg å svare på. Selvsagt er det lettest å si "Du er tilgitt"
Men det er ikke like selvsagt for alle... For noen er begge deler like vanskelig. Gå til Jesus, som denne mannen. Han som ser hjertets behov, og kan lege og hjelpe.


27 Deretter gikk Jesus ut, og han fikk se en toller som hette Levi, sitte på tollboden. Jesus sa til ham: «Følg meg!» 28 Da forlot han alt og kom og fulgte ham.
   
 29 Senere holdt Levi et stort selskap for ham hjemme hos seg, og en hel del tollere og andre satt til bords med dem. 30 Fariseerne og deres skriftlærde ble forarget og sa til disiplene: «Hvorfor spiser og drikker dere sammen med tollere og syndere?» 31 Men Jesus svarte: «Det er ikke de friske som trenger lege, men de syke. 32 Jeg er ikke kommet for å kalle rettferdige til omvendelse, men syndere.»


Fariseerne var opptatt av at alt måtte gjøre rett. De som ikke klarte det, ble holdt utenfor. Jesus derimot, var opptatt av at andre skulle ha det bra. Han ville "hente dem inn"

Herre, i dag vil jeg takke for dagens Ord, som viser du er. En som vil tilgi, en som vil helbrede, en som vil frelse, en som vil gå til de som er "utenfor" Takk for at jeg for tilhøre og tro på Deg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar