torsdag 20. juni 2019

1.Mos 42

I dagens kapittel møter brødrene igjen Josef for første gang etter at de solgte ham som slave. De kjenner ham ikke igjen. Josef betrakter dem på avstand, og jeg kan se for meg hvordan tanker og følelser raser gjennom hans hode. Han vil ikke bare gi dem mat og sende dem i fra seg igjen. Han har nok mange spørsmål han ikke våger spørre. Tror likevel han fikk mange svar her;

21 De sa seg imellom: «Sannelig, vi må bøte for det vi har gjort mot vår bror. Vi så jo hvor inderlig redd han var da han bad så pent for seg; og likevel hørte vi ikke på ham. Derfor er vi nå kommet i slik nød.» 22 Ruben tok da til orde og sa til dem: «Var det ikke det jeg sa, at dere ikke skulle gjøre noe ondt mot gutten? Men dere ville ikke høre. Og nå kreves gjengjeld for hans blod.» 23 De visste ikke at Josef skjønte dette; for han brukte tolk når han snakket med dem. 24 Og han snudde seg fra dem og gråt. 

Josef fortsetter å sette dem på prøve, men det er likevel tydelig at Josef elsker sin dypt savnede familie. 

 27 Men da de slo leir for natten, og en av dem åpnet sekken sin for å gi eselet fôr, fikk han øye på pengene; for de lå øverst i sekken. 28 Han sa til brødrene: «Jeg har fått pengene mine igjen. De ligger her i sekken min!» Da ble de rent ute av seg. Skjelvende så de på hverandre og sa: «Hva er det Gud har gjort mot oss?»
 35 Da de tømte sekkene, fant hver av dem sin pengepung der. Og da de fikk øye på pengepungene, ble de forskrekket, både de og faren. 36 Deres far Jakob sa til dem: «Dere gjør meg barnløs! Josef er ikke mer, Simeon er borte, og nå vil dere også ta Benjamin. Det er meg alt dette går ut over.»

Spennende å lese disse avsnittene, når vi vet at det hele var en velsignelse, mens de trodde det var straff og prøvelser. Nå var det ikke rart at de så det slik. De så på hva de fortjente. I alle fall brødrene. (ser til og med ut som deres pappa mente det samme...)

Snart skal deres øyne åpnes, og de vil se hvilken fantastisk bror de en dag kastet i fra seg... men av nåde fikk tilbake :-)

Herre, i dag vil jeg også takke deg for din nåde,
Jeg takker deg for din godhet mot meg
helt ufortjent.
Jeg takker deg også for at jeg ikke behøver å være redd
for å komme fram for deg'
når jeg har rotet det til og bommet helt.
Hver dag kan jeg komme og lære av deg
du min veileder, frelser og Gud 
Jeg ber for dagen i dag. Hjelp meg å ta de gode valgene. Hjelp meg å se de små gjennom dine øyne. 
Hjelp meg når jeg blir satt på prøve... :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar