søndag 2. juni 2019

1.Mos 39

Dagens kapittel fortsetter å fortelle historien om Josef

 2 Men Herren var med Josef, så lykken fulgte ham. Han var i huset hos sin egyptiske husbond.  3 Og da husbonden så at Herren var med ham og lot alt det han gjorde, lykkes,  4 møtte Josef velvilje hos ham og fikk være hans tjener. Potifar satte ham til å styre sitt hus og ha tilsyn med alt det han eide. 5 Og fra den tid egypteren satte ham over sitt hus og over hele sin eiendom, velsignet Herren hans hus for Josefs skyld. Herrens velsignelse hvilte over alt det han hadde, både i huset og på marken.  6 Så lot han Josef rå over alt det han eide. Når Potifar hadde ham, bekymret han seg ikke om noen ting uten om maten han spiste.

Det er som om Gud selv kommer og trøster Josef kraftig. 
Eller så er Josef sin tro på Gud så sterk at den ikke rokkes, uansett. 
Eller begge deler :-) Så godt at Josef fikk denne gode starten, etter det traumatiske han opplevde fra siden brødre. 
Jeg ser for meg brødrene der de høyst sannsynlig tenkte på at Josef nå hadde det tøft som slave. De grublet nok i blant på det de hadde gjort. Selv om de fremdeles var frie menn hjemme hos sin familie, så hadde de det neppe bedre enn Josef som var slave...

Men, det var ikke hos Potifar Josef skulle være. Jeg har tenkt at problemet som plutselig oppstod hos Potifar var både uflaks og ufortjent. Stakkars Josef. Men Guds plan kan i blant virke helt merkelig. Josef havnet i fengsel, men ikke et hvilket som helst fengsel

20 Han tok Josef og satte ham i fengslet der kongens fanger satt lenket.
        Nå ble Josef sittende der i fengslet.
 21 Men Herren var med ham og laget det så at han ble godt likt, og at den øverste fangevokteren fikk godvilje for ham. 22 Han satte Josef til å se etter alle fangene i fengslet. Alt som skulle gjøres der, var det han som gjorde. 23 Fangevokteren selv hadde ikke tilsyn med noe av det som var overlatt til Josef. For Herren var med ham, og alt det han foretok seg, lot Herren lykkes.


Herren var med Josef - men Josef må også ha hatt virkelig full tillit til Gud, uansett omstendighet. Først ble han fanget og solgt som slave av sine egne brødre, og så havner han uskyldig i fengsel. Tenk å ha en sterk tro og tillit midt oppi alt dette?! 

9 Smak og se at Herren er god,
        salig er den som søker tilflukt hos ham.   
(salme 34;9)

Det fikk Josef virkelig erfare i både gode og vonde dager. 
Måtte jeg alltid ha like stor tillit og tro på deg Gud, uansett hva jeg møter i livet. 

Jeg fikk også lyst til å takke for det fantastiske arbeidet som Leiv Holstad har gjort gjennom Maritastiftelsen. Her er det mange fanger som også har fått oppleve å smake og se at Du er en god Gud. Jeg vil gjerne være med å velsigne ham, og Maritastiftelsen. Jeg vil velsigne alle der, både de som arbeider og de som får hjelp. Måtte de fortsette å smake og se at Du er god. En Far som virkelig elsker dem, også når de er fanget... Du Gud, som lengter etter å sette dem fri. Jeg ber for dem!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar