fredag 23. november 2018

1.Mos 4

I dagens kapittel hører vi om Kain og Abel. Det er en velkjent og trist historie. 

3 Da det var gått en tid, hendte det at Kain bar fram for Herren et offer av åkerens grøde.  4 Også Abel bar fram et offer, av de førstefødte dyrene fra småfeet og av fettet på dem. Herren så med velvilje på Abel og offeret hans,  5 men på Kain og hans offer så han ikke med velvilje. Da ble Kain brennende harm og så ned.

Det var jo forståelig at Kain reagerte...sant? Hvem som helst kunne vel bli litt sjalu da kanskje...?
Men vet du hva jeg oppdaget? Det handlet ikke om at Gud ikke brydde seg om Kain. Det må ha vært noe annet i Kains hjerte da han bar fram ofret. 

Gud brydde seg absolutt om Kain, for selv om Han ikke så med velvilje på Kains offer, så ble han ikke ignorert. Tvertimot prøvde Gud å hjelpe ham;
 6 Herren sa til Kain: «Hvorfor er du harm, og hvorfor ser du ned?  7 Hvis du vil gjøre det gode, kan du se opp, men hvis du ikke vil gjøre det gode, ligger synden klar ved døren. Den ønsker makt over deg, men du skal herske over den.»
Kains problem lå i hjertet...han trengte å vende om. 
Dessverre velger Kain å fortsette i bitterhet og sinne, og tragedien skjer. Han dreper sin bror... 

Kain må ta imot konsekvensen av dette 
 10 Da sa Herren: «Hva har du gjort? Din brors blod roper til meg fra jorden. 11 Forbannet er du! Nå skal du være bannlyst fra den jorden som åpnet munnen og tok imot din brors blod fra din hånd.

Men Gud forlot ham ikke, enda så alvorlig feil han hadde gjort. Når Kain endelig oppdaget hvilken elendighet han hadde havnet i, kom han i stor nød. Gud bryr seg om oss, uansett. Ikke som en Gud som bare glatter over, men som en omsorgsfull far som ønsker å veilede oss til det beste livet. 

 13 Da sa Kain til Herren: «Min skyld er for tung å bære. 14 Se, i dag driver du meg bort fra landet. Jeg må skjule meg for deg. Fredløs og flyktning blir jeg på jorden, og den som finner meg, kan drepe meg.» 15 Men Herren sa til ham: «Nei! Hvis noen dreper Kain, skal det hevnes sju ganger.» Og Herren satte et merke på Kain for at ingen som møtte ham, skulle slå ham i hjel. 

Hvordan gikk det videre med Kain og hans forhold til Gud? Jeg vet ikke helt hvilken vei han valgte etter dette Men vi ser i alle fall at Gud tydelig ga ham et valg, både før og etter Abel.  

Etter alt dette får Kain en ny lillebror, Set. Og om has slekt står det;
26 Også Set fikk en sønn og ga ham navnet Enosj. På den tiden begynte de å påkalle Herrens navn.

Herre, i dag vil jeg be spesielt for de som kjemper med stor skyldfølelse og bærer tunge byrder. Takk for at du er en Gud med omsorg. En som bryr seg. I Matt 11;28 sier Jesus;
28 Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile.

(bloggpost om samme kapittel fra 2016)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar