søndag 18. november 2018

1.Mos 3

Dagens kapittel er nok ett av de mest kjente, selv for de som ikke leser bibelen. Adam og Eva som fristes til å spise av frukten de ikke skulle røre....

Slangen var listigere enn alle ville dyr som Herren Gud hadde skapt. Den sa til kvinnen: «Har Gud virkelig sagt at dere ikke skal spise av noe tre i hagen?»

Måten fristelsen beskrives på, er så gjenkjennende med dagens vanlige fristelser. Som f.eks når jeg har bestemt meg for å leve et sunnere liv, med sunn kost og trening. "Er det virkelig så nøye? Trenger jeg dette? Må jeg følge dette hver dag? Jeg stiller spørsmålstegn som gjør at jeg kan vurdere på nytt - igjen..
Slangen argumenterer og Eva reflekterer...
 6 Nå fikk kvinnen se at treet var godt å spise av og herlig å se på – et prektig tre, siden det kunne gi forstand. Så tok hun av frukten og spiste. 

Sjekk hvordan holdningen endret seg pga tankene og de nye refleksjonene. Før var ikke treet noen problem i det hele tatt. Hun hadde jo så mye annen frukt å spise. Men nå var det bare her hun ville være... og spise. 
Paulus er virkelig inne på noe viktig når han snakker om å ta tanker til fange (2.Kor.10:4-5) For hva vi tenker, påvirker både våre følelser og handlinger. 

Eva spiste, og nå var hennes påvirkningskraft ikke av det gode...

Hun gav også mannen sin, som var med henne, og han spiste.

Hvilken påvirkningskraft har jeg...? Og hva påvirker jeg til?

Så hadde det hendt, det som ikke skulle hende. Og de kjente på den dårlige samvittigheten og gikk faktisk å gjemte seg. Gud ropte på dem;
 9 Men Herren Gud ropte på Adam og sa til ham: «Hvor er du?» 

Gud roper og kaller i dag også, leter etter de som er fortapt. I Luk 19 sier Jesus; 10 og Menneskesønnen er kommet for å oppsøke det som var fortapt, og frelse det.»

Nå ble Adam og Eva forvist fra Edens hage med dette argumentet;
  22 Herren Gud sa: «Nå er mennesket blitt som en av oss og kjenner godt og ondt. Bare det nå ikke strekker hånden ut og tar av livstreet også og spiser og lever evig!» 23 Så viste Herren Gud dem ut av hagen i Eden og satte dem til å dyrke jorden, som de var tatt av. 

Adam og Eva kunne ikke leve evig slik de nå var. Det var først når Jesus kom og døde for våre synder, at veien tilbake til Gud og til det evige livet ble åpent.

Jeg avslutter med Ordet fra Johannes;
 12 Alle som tok imot ham, dem gav han rett til å bli Guds barn – de som tror på hans navn. 


Herre, i dag ber jeg først og fremst for de som ennå ikke tror. Takk for at du søker og leter etter dem, kaller på dem. Måtte de høre kallet, og få smake og kjenne at du er god.


(samme kapittel fra 2016)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar