lørdag 12. august 2023

Inderlig bønn

Da Joel ropte ut at Herrens dag var nær, var det en dommens dag det var snakk om.

11Herren lar sin røst høre foran sin fylking. For hans hær er veldig stor, og sterk er den som fullbyrder hans ord. Stor og forferdelig er Herrens dag - hvem kan utholde den? 

Men selv nå da dommen nærmer seg, har ikke Gud gitt opp håpet om at de skal omvende seg. Han kommer med en sterk oppfordring til folket;

12Men selv nå, sier Herren, vend om til meg av hele deres hjerte, med faste og gråt og klage. Esek 33:11. Hos 12:7. 14:2. Mal 3:7.
13Riv hjertet i stykker, ikke klærne! 
Vend om til Herren deres Gud! For han er nådig og barmhjertig, langmodig og rik på miskunn, og han angrer det onde. 
2Mos 34:6 ff. Sal 86:5,15. 103:8 ff. 145:8 ff. Jon 4:2. 
14Hvem vet? Han kunne vende om og angre, og la en velsignelse bli igjen etter seg, til matoffer og drikkoffer for Herren deres Gud. 1:9,13. Jon 3:9. Hag 2:19. 15Blås i horn på Sion! Lys ut en hellig faste! Rop ut en høytidssamling! 1:14.
16Samle folket, innvi forsamlingen! Kall de gamle sammen! Samle de små barna, også de som dier mors bryst! La brudgommen gå ut av sitt rom og bruden av sitt kammer! 17Mellom forhallen og alteret skal prestene, Herrens tjenere, stå gråtende og si: Herre, spar ditt folk! 

"Men selv nå sier Herren" - Jeg ser det store i at det er Gud som kommer med utfordringen - ikke Joel, for at Gud skal ombestemme seg. Det er Gud som lengter etter å se omvendelse hos flere! Han lengter etter barna sine.

"Riv hjertet i stykker - ikke klærne"
Den gang var tradisjonen å rive klærne i stykker, for å vise sorg eller nidkjærhet. Oppfordringen her er å be helhjertet - ikke bare som vane eller tradisjon. 

Jeg ber fordi jeg lengter. Jeg ber fordi jeg ønsker at flere skal bli frelst. Men så må jeg også innrømme at troen ikke er veldig sterk for vekkelse og omvendelse.
Derfor proklamerer jeg gjerne, for å bygge opp min tro. For det er viktig! Ord har kraft og påvirker.
Påvirkning på oss har også verden vi er i. Jeg godtar alt for lett at ting er som det er... at alle må få velge hva de vil. Og klart de skal det! Men når jeg vet at de kunne fått det så mye bedre? At de faktisk mangler noe veldig viktig? Det er da jeg trenger å påvirke meg selv!! Til å be av hjertet for dem, så de kan se det selv og velge nettopp dette beste; omvendelse!

Du Herre, kom med utfordringen, Du som av hele hjertet lengter etter barna dine.
Åh Herre, må Du fortsette å arbeide med hjertet mitt, så også jeg mer helhjertet kan be for mine rundt meg. For menigheten og for stedet vårt. For alle som tror verden over. For også blant oss som tror, trengs omvendelse hver dag! Både for å bli bevart, for å vokse i Deg, og ikke minst - for å bli bedre "høstarbeidere"!

En viktig ting til. Denne utfordringen til å være med å be gikk til alle! I alle aldre. Til og med diebarn. Kan de be da? Kanskje ikke med egen ord, men de kan absolutt være med. I salme 8 sier David;

  2 Herre, vår Gud, hvor herlig ditt navn
        er over hele jorden,
        du som har utbredt din prakt på himmelen.
   
  3 Av småbarns og spedbarns munn
        har du reist deg et vern mot dine fiender
        for å stanse hver motstander som vil ta hevn.

AMEN

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar