mandag 6. mars 2023

Hvem lytter jeg til?

Dagens Ord fra Jeremia 18 har vært en trøst for mange;

1Dette er det ord som kom til Jeremia fra Herren: 2«Stå opp og gå ned til pottemakerens hus! Der skal jeg la deg få høre mine ord.» 3Så gikk jeg ned til pottemakeren, som arbeidet ved dreieskiven. 4Når det karet han holdt på med, ble mislykket – slikt hender med leiren i pottemakerens hånd – så gjorde han det om igjen og laget et annet kar, slik som han ville ha det.
5Da kom Herrens ord til meg, og det lød så: 6Skulle ikke jeg kunne gjøre med dere, Israels ætt, likesom denne pottemakeren gjør med leiren? lyder ordet fra Herren. Som leiren i pottemakerens hånd, slik er dere i min hånd, Israels ætt. 

Det er en nydelig tekst som absolutt foreller om Gud som vår omsorgsfulle Far. Dette er Guds ønske for Israel. Men de ville ikke...
Selv profeten som bar fram det vanskelige budskapet om dom (pga deres valg) kjenner på fortvilelsen over at budskapet ikke når fram.

18De sa: «Kom, la oss tenke ut
onde planer mot Jeremia.
For det mangler ikke rettledning hos presten,
råd hos den vise eller ord hos profeten.
Kom, la oss felle ham med hans egne ord
og ikke høre på noe av det han sier!» 2,8; 4,9
19Herre, lytt til meg!
Hør hva mine motstandere sier!
20Skal en gjengjelde godt med ondt?
De har jo gravd en grav for meg;
men husk at jeg stod for ditt åsyn
for å tale deres sak
og vende din harme bort fra dem.

Profeten så det, at det var mer enn en dom. Det var også Guds lengsel etter at de skulle vende om - men de ville ikke. Legg også merke til at Israel svarer "For det mangler ikke rettledning  hos presten" I sin egen kirke fikk de det budskapet de ville høre. Så Jeremias tordentale var ikke verdt noe for dem... 

Kjære Far - når jeg i dag velger hvem jeg vil høre på... hjelp meg å være mottagelig for det som er fra Deg! Både når du roper "Jeg elsker deg" og når du roper "Pass deg her!" For jeg trenger jo å lære både det som gjør godt å høre, og det som krever at jeg tar et oppgjør og vender om. Midt i dette mylder av røster er jeg glad for at Du ga oss Den Hellige Ånd som veileder i mitt indre. Du har ikke etterlatt oss farløse. Halleluja.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar