tirsdag 3. mai 2022

Vær våkne!

Dagens kapittel (2.Krøn 18) har gjort inntrykk på meg tidligere også - for her skjer det noe jeg ikke forstår;

18Men Mika sa: Hør da Herrens ord! Jeg så Herren sitte på sin trone, og hele himmelens hær stå på hans høyre og venstre side. 19Og Herren sa: Hvem vil lokke Akab, Israels konge, til å dra opp til Ramot i Gilead, så han faller der? Og den ene sa så og den andre så. 20Da gikk ånden* fram og stilte seg for Herrens åsyn og sa: Jeg skal overtale ham. Og Herren spurte ham: Hvordan? 1Kong 22:21. *spådomsånden. 21Han svarte: Jeg vil gå av sted og være en løgnens ånd i alle hans profeters munn. Da sa Herren: Ja, du skal lokke ham, og det skal også lykkes for deg. Gå av sted og gjør det! 22Se, nå har Herren lagt en løgnens ånd i munnen på profetene dine. Men Herren har varslet ulykke for deg.

Det som har uroet meg tidligere, var at Gud tillot en løgnens ånd å komme over profetene. Så når kongen, som egentlig vil søke Herren for veiledning og svar, så får han bare løgn.... 
Jeg har tenkt at det er viktig å vite hvem jeg lytter til. Men her var det faktisk Herrens profeter?!

Når jeg leste teksten i dag, fikk jeg litt andre tanker. Gud hadde en plan med det hele, og det var ikke bare ulykke. Det var et "våkne opp" budskap. Og helt utydelig var Han heller ikke.
Det startet med at de hadde hørt alle profeter. Og alle svarte de "Gå for det. Herren er med deg og vil gi deg seier" De var mange Herrens profeter som sa det, og likevel kjente kongen en indre uro og sier;

 6Men Josjafat sa: Finnes det ikke en annen av Herrens profeter her, så vi kunne spørre Herren til råds gjennom ham? 7Israels konge svarte Josjafat: Det finnes en til, og vi kan spørre Herren til råds gjennom ham. Men jeg hater ham fordi han ikke profeterer godt om meg, men bare ondt alle sine dager. Det er Mika, Jimlas sønn. Josjafat sa: Kongen skulle ikke tale slik! Jer 23:16 ff. Esek 13:2 f. 8Så kalte Israels konge på en av hoffolkene og sa: Skynd deg og hent Mika, Jimlas sønn! 

Når så profeten Mika kommer, profeterer han først som alle de andre. Men kongen kjenner for andre gang en indre uro og sier;

15 Men kongen sa til ham: Hvor mange ganger skal jeg ta deg i ed på at du ikke skal si annet til meg enn sannhet i Herrens navn? 
Og det er da profeten Mika forteller om sitt syn, og han avslutter med de ordene jeg har uthevet "Men Herren har varslet"

Visst er det skummelt at profetene trodde de talte sannhet, enda det var løgn. Men det ligger håp i at Gud likevel er der for å vekke opp. Det er nok mye vi ikke forstår av det som skjer rundt oss. Men Han holder sitt løfte om å være med oss hver dag. Jesus varslet oss også, og sa flere ganger "Vær våkne og be" I dag vil jeg be med mine to favorittskriftsteder. 
Herren, Israels Gud, har gitt mig en disippeltunge, så jeg skal kunne kvege den trette med mitt ord; han vekker mitt øre hver morgen, han vekker det forat jeg skal høre som disipler hører. Herren, Israels Gud, har åpnet mitt øre, og jeg var ikke gjenstridig, jeg vek ikke tilbake.  Esaias 50:4-5
23 Ransak meg, Gud, og kjenn mitt hjerte,        prøv meg og kjenn mine tanker.    24 Se om jeg er på den onde vei,        og led meg på evighetens vei.  (Salme 139)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar