søndag 10. oktober 2021

5.Mos 13 og Salme 101

 Jeg skal ærlig innrømme at jeg ble sjokkert da jeg leste dette kapitlet. Du kan trygt si det var harde bud... Men vi må ikke glemme at bibelen er skrevet over en stor tidsepoke på flere tusen år. Så dette er skrevet til en helt annen tid i en helt annen kultur. Hør hva Moses skriver;

1Dersom det står fram en profet eller en som har drømmesyner hos deg, og han varsler deg et tegn eller et under, 2og det tegnet eller underet som han talte til deg om, virkelig skjer, samtidig som han sier: La oss følge andre guder - slike som du ikke kjenner - og la oss dyrke dem! 3- da skal du ikke høre på denne profetens ord eller på ham som hadde drømmen. For Herren din Gud vil bare prøve dere for å kjenne om dere elsker Herren deres Gud av hele deres hjerte og av hele deres sjel.
4Herren deres Gud skal dere følge. Ham skal dere frykte. Hans røst skal dere høre. Ham skal dere tjene, og ham skal dere holde fast ved. 10:20. 5Men profeten eller han som hadde drømmen, skal dø, fordi han har forkynt frafall fra Herren deres Gud, som førte dere ut av landet Egypt og fridde deg ut av trellehuset, og fordi han ville føre deg bort fra den veien som Herren din Gud har befalt deg å vandre på. Slik skal du utrydde det onde hos dere. v.9,10. 17:5. 18:20. 6Om din bror, din mors sønn, eller din sønn eller din datter, eller din hustru i din favn eller din venn, som du har så kjær som din egen sjel - om noen av disse lokker deg i hemmelighet og sier: La oss gå bort og dyrke andre guder - slike som du og dine fedre ikke har kjent, 7av gudene hos de folk som bor rundt omkring dere, enten nær ved deg eller langt borte fra deg, fra jordens ene ende til den andre - 8da skal du ikke samtykke og ikke høre på ham. Du skal ikke spare ham og ikke ha medynk med ham og ikke skjule ham, 9men du skal slå ham i hjel. Du skal selv være den første som løfter hånden mot ham for å ta livet av ham, og siden skal hele folket gjøre det samme.

Sammen med dette kapitlet, leste jeg salme 101 - og da ble faktisk dette kapitlet litt spennende. 

1Av David. En salme. Om miskunn og rett vil jeg synge. Deg, Herre, vil jeg lovsynge. 89:2. 92:2,3. 145:7. 2Jeg vil gi akt på den rettskafnes vei. Når vil du komme til meg? I mitt hjertes uskyld vil jeg ferdes i mitt hus. 3Jeg setter ikke noe fordervet for mine øyne. Uhederlige krokveier hater jeg, de skal ikke få henge ved meg. 4Et falskt hjerte skal vike fra meg, det onde vil jeg ikke vite av. 5Den som hemmelig baktaler sin neste, ham vil jeg utrydde. Den som har stolte øyne og et oppblåst hjerte, ham vil jeg ikke tåle. 15:3. Ord 6:17-19. 21:4. 6Mine øyne ser etter de trofaste i landet, for at de kan bo hos meg. Den som ferdes på den rettskafnes vei, han skal tjene meg. 7Ingen som farer med svik, skal bo i mitt hus. Den som taler løgn, skal ikke bli stående for mine øyne. 8Hver morgen vil jeg gjøre ende på de ugudelige i landet, for å utrydde av Herrens by alle dem som gjør urett.

Vi skal selvsagt ikke slå i hjel! Så absolutt ikke. Likevel har vi mye å lære, både av Moses og av David. Det handler om å være på vakt og velge hvem jeg vil bruke mye tid sammen med, hva jeg vil åpne mine øyne og øre og hjerte for. Hva jeg vil bruke min tid på.

Når jeg hadde lest den litt voldsomme moseloven, var det faktisk spennende å se og lese om den bevisste David i salme 101. Han visste virkelig hvilket valg han hadde tatt og fortsatt ville ta.

Herre, i dag vil jeg først takke for at DU tar vare på meg. Måtte også jeg ta vare på det Du har gitt meg, og gjort for meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar