lørdag 24. juli 2021

Nehemjal 4-6

 Nehemia oppmuntrer til og leder gjenoppbyggingen av muren rundt Jerusalem. Og det er ikke uten motstand. 

Da Sanballat fikk høre at vi bygde på muren, ble han arg og sint. Han spottet jødene  2 og sa til sine frender og til stridsmennene i Samaria: «Hva er det disse usle jødene driver på med? Skal de få gjenreise muren?

Men Nehemia står ikke alene, han vet hvem han kan gå til

«Hør, vår Gud, hvordan vi blir spottet! La spotten komme tilbake på dem selv! 

 13 Da lot jeg folket stille seg opp på de laveste stedene bak muren, på de åpne plassene. Jeg stilte dem opp ætt for ætt med sverd og spyd og buer. 14 Da jeg så dem stå der, trådte jeg fram og sa til stormennene, forstanderne og resten av folket: «Vær ikke redde for dem! Tenk på Herren, han som er stor og fryktinngytende, og strid for brødre, sønner og døtre, koner og hjem!»
  
17 ... Når bærerne tok sin bør, arbeidet de med den ene hånden og holdt våpenet med den andre. 

20 Når dere hører lyden av hornene, hvor dere så er, skal dere samle dere omkring oss. Så vil Gud stride for oss.» 

I det 4 kap hørte vi om motstanden utenfra. Og Nehemja oppmuntrer ved Guds hjelp, til å kjempe.
Men i blant kommer det også kamper innenfra... Det beskrives i det neste kapitlet;

På den tiden kom mange menn og konene deres med sterke klagemål mot sine jødiske landsmenn. 

 6 Da jeg hørte deres klagemål og det de fortalte, ble jeg brennende harm.  7 Etter å ha tenkt saken igjennom, irettesatte jeg stormennene og forstanderne og sa til dem: «Dere legger byrder på deres landsmenn!» 

Også denne gangen får Nehemja Guds hjelp til å lede dem rett. 

I det sjette kapitlet blir muren fullført.

Sanballat, Tobia, araberen Gesjem og de andre fiendene våre fikk høre at jeg hadde bygd opp igjen muren, og at det ikke var noen sprekk i den lenger, bortsett fra at jeg ennå ikke hadde satt inn dører i portene.  2 Da sendte Sanballat og Gesjem bud til meg og bad meg komme til et møte med dem i Hakkefirim i Ono-dalen. Men de tenkte bare på å skade meg.  3 Jeg sendte noen menn til dem og svarte: «Jeg holder på med et stort arbeid og kan ikke komme. Arbeidet ville stanse hvis jeg forlot det og drog ned til dere.»

Muren er fullført, og motstanden fortsetter. Men Gud er med Nehemja og hjelper og veileder ham gjennom alt.

 15 Femtito dager etter at vi begynte med arbeidet, stod muren ferdig, den tjuefemte dagen i måneden elul. 16 Da alle våre fiender hørte om dette, og alle folkene omkring oss fikk se det, mistet de mye av aktelsen for seg selv og skjønte at det var med vår Guds hjelp dette verket var utført.


Herre, i dag vil jeg først og fremst takke for at DU er med, at vi alltid kan søke Deg. Både når vi strever, og når vi arbeider. Når vi trenger hjelp og når vi har det bra.
Jeg ber for vår menighet i dag, og arbeidet vi skal starte opp igjen i september. Vi bygger kanskje ikke ødelagte murer... men vi bygger i alle fall kirke. En kirke som har ligget nede et helt år pga pandemi. Herre, hjelp oss å bygge rett! Hjelp oss å stå sammen! Tenn en ny gnist og brann i de som tror!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar