tirsdag 13. april 2021

5.Mos 26 og 27

 Det handler om tiende i dagens kapittel, og vinklingen er fantastisk syntes jeg. Tienden handler ikke bare om hva jeg må gi av plikt liksom. Det handler om takknemlighet over hva Gud har gjort for meg, og hva jeg har fått.


7 Da ropte vi til Herren, våre fedres Gud, og Herren hørte våre rop og så hvor mishandlet, plaget og undertrykt vi var.  8 Og Herren førte oss ut av Egypt med sterk hånd, utstrakt arm og skremmende kraft, med tegn og under.  9 Han førte oss til dette stedet, han ga oss dette landet, et land som flyter av melk og honning. 10 Og se, jeg bringer førstegrøden av det som er høstet inn på den jorden du har gitt meg, Herre.» Du skal sette den ned for Herren din Guds ansikt, og du skal tilbe Herren din Gud.11 Så skal du glede deg over alt det gode som Herren din Gud har gitt deg og ditt hus, både du og levitten og innflytteren som bor hos deg. 

Pakten som beskrives i siste del av kapitlet minner meg på at det faktisk handler om en gjensidig pakt. Det handler ikke bare om hva Gud har gjort for meg. Det handler også om hva jeg vil gi tilbake. Selv om den gamle pakt var streng i sine krav, så viser den Guds hjerte og ønske for sitt folk. 

16 Denne dagen pålegger Herren din Gud deg å holde disse forskriftene og lovene. Du skal holde dem av hele ditt hjerte og hele din sjel og leve etter dem! 17 Du har i dag gitt Herren ditt ord på at han skal være din Gud, og at du vil gå på hans veier, holde hans forskrifter, bud og dommer og adlyde ham. 18 Og Herren har i dag gitt deg sitt ord på at du skal være hans dyrebare eiendom, slik som han har sagt deg, når du holder alle hans bud. 19 Da skal han sette deg høyt over alle folkeslag han har skapt, til pris og ære og pryd, og du skal være et hellig folk for Herren din Gud, slik han har sagt.

Det viser hvem Gud er. Og når han i sin kjærlighet så at dette var vanskelig - ja umulig - for oss, så sendte han Jesus. Og slik fikk vi en bedre pakt. Men fortsatt er det en gjensidig pakt. Vi må ta imot og aktivt tro på ham.

 6 Men nå har Kristus fått en langt høyere prestetjeneste, siden han er mellommann for en pakt som er så mye bedre og hviler på bedre løfter (Heb.8)

Mens jeg satt og skrev og reflekterte over teksten, hørte jeg på litt lovsang. Helt tilfeldig valgt av spotify. Og da dukket denne lovsangen opp. Har faktisk ikke hørt den før, og en helt annen stil enn jeg vanligvis hører. Men den rørte meg, og jeg stemmer i med ham i akkurat dette ordet; ER SÅ TAKKNEMLIG :-D



Det neste kapitlet forteller om Moses som nå har brukt lang tid (syntes nå jeg da...) på å lese opp loven for folket. Så den var ikke liten. Og den ble ikke mindre når de nå får i oppgave å skrive den ned. Det gikk nemlig ikke like fort den gangen som i dag 

 8 På steinene skal du klart og tydelig skrive alle ordene i denne loven.... 

Men midt i dette med loven, som i dagens kapittel blir både arbeidet med og øvet inn, så kommer disse ordene som også forteller mye;

 7 Så skal du ofre fredsoffer og spise der og glede deg for Herren din Guds ansikt.  

Herre, i dag takker jeg for Ordet ditt som jeg får fryde meg i. Jeg får kjenne "glede for ditt ansikt". Det er ikke alltid jeg forstår det jeg leser. Ikke alltid jeg ser glede der heller skal jeg innrømme. Men ofte, veldig ofte gjør jeg det. Og jeg er alltid glad for at jeg får lov til å spise av ditt Ord. Det er virkelig en velsignelse. Der kan jeg mer og mer få lære deg å kjenne. Få være nær deg - "for ditt ansikt"

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar