onsdag 7. april 2021

5.Mos 24 og 25

 Moses fortsetter å undervise i moselovens mange regler. Mange av reglene kan virke både rare og underlige for oss. De er jo både fra en helt annen tid og en helt annen kultur. 
Men det er også flere av reglene som virkelig bærer preg av Guds omsorg. 

 5 Om en mann er nygift, skal han ikke dra ut i krig og ikke bli pålagt andre plikter. I ett år skal han være fri til å være hjemme og være til glede for kvinnen som han har giftet seg med.

12 Men dersom han er en fattig mann, skal du ikke legge deg i kappen han har pantsatt. 13 Nei, du skal la ham få pantet tilbake ved solnedgang, så han kan ligge i kappen sin. Da vil han velsigne deg, og det vil være en rettferdig gjerning for Herren din Gud.
   
 14 Du skal ikke gjøre urett mot en fattig og nødlidende dagarbeider, enten det er en landsmann eller en innflytter som bor i en av byene i landet ditt. 15 Du skal gi ham lønn samme dagen, før solen går ned, for han er fattig og lengter etter den. 
Ellers kan han rope til Herren og klage på deg, og du blir skyldig i synd.

 21 Når du høster vinmarken din, skal du ikke sanke de druene som blir igjen. La innflytteren, den farløse og enken få det. 22 Husk at du selv var slave i Egypt. Derfor befaler jeg deg å gjøre dette.

OMSORG - det er Guds plan nr 1

Har du hørt om "Barfot-slekten"? (Kap 25) Her er det en regel som helt klart er relatert til annen tid og kultur. Litt artig for meg å lese i dag, men jeg antar at de som ble rammet satt med helt andre følelser... 

 5 Om brødre bor sammen og en av dem dør uten å ha fått en sønn, skal hans enke ikke gifte seg med en utenfor slekten, med en fremmed. Hennes svoger skal gå inn til henne og gjøre sin plikt som svoger gjennom å ta henne til kone.  6 Den første sønnen hun føder, skal bære videre den avdøde brorens navn, så navnet ikke blir utslettet i Israel.
   
  7 Men dersom mannen ikke har lyst til å ta sin svigerinne til ekte, skal hun gå til de eldste i byporten og si: «Min svoger nekter å oppfylle svogerplikten og videreføre sin brors navn i Israel. Han er ikke villig til å ta meg til kone.»  8 Da skal de eldste i byen kalle mannen til seg og tale ham til rette. Står han på sitt og sier at han ikke vil ta henne til kone,  9 skal svigerinnen gå bort til ham i nærvær av de eldste, dra skoen av foten hans, spytte ham i ansiktet og svare ham: «Slik gjør en med den mann som ikke vil bygge sin brors hus.» 10 Og siden skal slekten hans kalles «Barfot-slekten» i Israel.


Midt i alle disse moselover, bud og regler har jeg lyst til å ta opp noe Jesus sa (Matt 22) da han ble spurt om hvilket bud som var det største blant alle disse bud og regler som Moses underviste i. 

 36 «Mester, hvilket bud er det største i loven?» 37 Han svarte: «‘ Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand.’ 38 Dette er det største og første budet. 39 Men det andre er like stort: ‘ Du skal elske din neste som deg selv.’ 40 På disse to budene hviler hele loven og profetene.»

Kjærlighet og omsorg - jeg kjenner meg så takknemlig!
Herre, måtte mitt liv bære preg av dette. La dette vokse fram i meg. Takk at du minner meg på det når jeg glemmer meg bort... eller trår feil. For jeg ønsker at du rettleder og veileder meg. Jeg ønsker at dette skal få større plass i meg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar