lørdag 27. mars 2021

2.Krøn 28

 Det er et trist kapittel i dag, om kong Ahas. Det er så tydelig at han er både religiøs og søkende - men han søker på helt feil sted...

Ahas var tjue år gammel da han ble konge, og han regjerte i Jerusalem i seksten år. Han gjorde ikke det som var rett i Herrens øyne, slik hans stamfar David hadde gjort.  2 Han fulgte i Israels-kongenes fotspor og laget til og med støpte bilder for Baal-gudene.  3 Han tente offerild i Hinnom-dalen og lot sønnene sine gå gjennom ilden, en avskyelig skikk hos de folkeslagene som Herren hadde drevet bort for israelittene.  4 Han ofret og tente offerild på haugene og høydene og under hvert frodig tre.

Jeg er ganske sikker på at han hadde hørt historien om sin stamfar David, så uvitende var han ikke. Han trodde kanskje at han fant en bedre vei...?
Men hvor var erfaringene fra det? For han tapte jo stort flere ganger.

 5 Så overga Herren hans Gud ham i arameerkongens hender. Arameerne slo ham og tok et stort antall fanger, som de førte til Damaskus. Ahas ble også overgitt til Israels konge, som påførte ham et stort nederlag.

16 På samme tid sendte kong Ahas bud til kongen av Assur og ba om hjelp.

 20 Men assyrerkongen Tiglat-Pileser dro ut mot ham og beleiret ham i stedet for å hjelpe. 21 Ahas plyndret både Herrens hus og kongeborgen, han tok fra høvdingene og ga til assyrerkongen, men det hjalp ham ikke.

Her ser vi at kongen hadde kunnskap om Herren, men valgte det helt bort. Og det til tross for alle nederlag. Han fortsatte å søke hjelp der det ikke var hjelp å finne;

23 Han ofret til gudene i Damaskus, som hadde beseiret ham, og sa: «Siden arameerkongens guder har hjulpet dem, vil jeg ofre til dem så de kan hjelpe meg.» Men de ble til fall for ham og for hele Israel.

Dette minnet meg om noe profeten Jeremia skrev (2;13)

13 For to onde ting har folket mitt gjort:
          De har forlatt meg,
          kilden med levende vann,
          og hugget seg brønner,
          sprukne brønner som ikke holder vann.

Herre, du er kilden med det levende vann! 
Når Jesus møtte den samaritanske kvinnen ved brønnen (Joh 4) sa Han;

10 Jesus svarte: «Om du hadde kjent Guds gave og visst hvem det er som ber deg om drikke, da hadde du bedt ham, og han hadde gitt deg levende vann.»

Kjente du Guds gave. Åh, om denne kongen hadde visst hva han kastet fra seg?! Herre, takk for denne gaven! I dag vil jeg be for de som strever, og som søker og søker uten å finne svar. Måtte de få smake og se at Du Herre, er god!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar