søndag 7. februar 2021

Heb 11

 Et velkjent kapittel for mange, som handler om tro. Kapitlet tar fram mange av bibelhistoriens troshelter til oppmuntring og utfordring for oss.

Troen er et pant på det vi håper, et bevis for det vi ikke ser.  2 For sin tro fikk de gamle godt vitnesbyrd.  3 I tro forstår vi at verden er skapt ved Guds ord, og at det vi ser, har sitt opphav i det usynlige.

Her er noen av trosheltene som blir nevnt;

 5 I tro ble Henok rykket bort uten å dø. Ingen så ham mer, for Gud hadde tatt ham til seg. Før han ble rykket bort, fikk han vitnesbyrd om at han var til glede for Gud.  6 Uten tro er det umulig å være til glede for Gud. For den som trer fram for Gud, må tro at han er til, og at han lønner dem som søker ham.

 11 I tro fikk også Sara kraft til å grunnlegge en ætt, enda hun var ufruktbar og for gammel til å få barn. For hun stolte på at han som hadde gitt løftet, var trofast.

22 I tro talte Josef da han lå på det siste, om israelittenes utgang fra Egypt, og han ga påbud om hva de skulle gjøre med knoklene hans.

 24 I tro nektet Moses, da han ble stor, å kalles sønn av faraos datter. 25 Han ville heller lide vondt sammen med Guds folk enn å nyte synden en kort tid. 26 Han holdt Kristi vanære for en større rikdom enn skattene i Egypt, for han så fram til lønnen.

Her nevnes glede og trofasthet og under - alt skjer i tro. Vi hører om Moses som kunne velge å bli kongesønnen, men som valgte det bort for å følge Guds vei. Han ofret ganske mye, men for en oppgave han fikk! Ja, han fikk til og med møte Gud tydeligere enn noen.

Men disse trosheltene er ikke de eneste som er nevnt. Vi har troshelter som ble rike og berømte, men kapitlet tar også med troshelter som ga alt, til og med sitt eget liv... i tro på Gud. 

36 Andre måtte tåle spott og piskeslag, ja, til og med lenker og fengsel. 37 Noen ble steinet, saget i stykker eller drept med sverd. Andre måtte gå omkring i saueskinn og geiteskinn, nødlidende, forfulgt og mishandlet. 38 Verden var dem ikke verdig, og de måtte flakke omkring i øde trakter og på fjell og holde til i grotter og huler.
   
 39 Alle disse fikk godt vitnesbyrd for sin tro, men de oppnådde ikke å få det som var lovet. 40 Gud så for seg noe som er bedre for oss: at de ikke skulle nå fram til fullendelsen uten oss.

Ganske tøft og lese. Samtidig er jeg takknemlig for at bibelen er ærlig. Gud har lovet å være med oss hver dag - ikke bare i medgang og suksess, men også i motgang og nød, lidelse og død. Gud er TROFAST. Og en dag skal vi nå målet. HIMMELEN.

Herre, takk for gleden i deg. Takk for livet jeg har i deg. Takk for disse troshelter som er gode forbilder for oss. Takk for din trofasthet. Takk for at du hører bønn. Og ikke minst - takk for din trofasthet gjennom alle slags dager!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar