lørdag 5. desember 2020

Daniel 1 og 2

I dagens første kapittel møter vi Daniel og hans venner som alle var fanger i Babylon. De var imidlertid blant de privilegerte fangene;

  3 Kongen sa til Aspenas, hoffsjefen, at han skulle hente noen israelitter som var av kongeætt eller av fornem familie,  4 unge gutter som var uten feil på kroppen og vakre å se til, kyndige i all slags visdom, kunnskapsrike og lærenemme, skikket til å gjøre tjeneste i kongens slott. Han skulle lære dem opp i kaldeernes skrifter og språk. 

De skulle få spise og drikke ved kongens bord, men Daniel og hans venner ønsket en helt annen kost, noe som bekymret hoffsjefen. Da sa Daniel;

11 Daniel sa da til oppsynsmannen som hoffsjefen hadde satt over Daniel, Hananja, Misjael og Asarja: 12 «Prøv tjenerne dine i ti dager! Gi oss grønnsaker å spise og vann å drikke! 13 Så kan du sammenligne vårt utseende med de unge guttene som spiser av maten fra kongens bord, og behandle tjenerne dine ut fra det du da får se.» 14 Han hørte på dem i denne saken og prøvet dem i ti dager. 15 Da de ti dagene var gått, viste det seg at de så bedre og sunnere ut enn de guttene som hadde spist av maten fra kongens bord. 16 Så lot oppsynsmannen dem slippe denne maten og vinen og ga dem grønnsaker.

Kosten har absolutt noe å si :-) Og jeg har noe å både øver på og lære av...

I det neste kapitlet har kongen en drøm som gjør ham urolig. Han ber drømmetyderne fortelle ham både hva drømmen var og hva den betyr - noe som selvsagt var for vanskelig for alle stjernetyderne... Men så fikk Daniel høre dette.

17 Så gikk Daniel hjem og forklarte saken for vennene sine, Hananja, Misjael og Asarja. 18 De skulle be Gud i himmelen om å vise barmhjertighet og åpenbare dette mysteriet, så Daniel og vennene hans ikke skulle gå til grunne sammen med resten av vismennene i Babel. 19 Da ble mysteriet åpenbart for Daniel i et syn om natten. Og Daniel velsignet himmelens Gud. 20 Han tok til orde og sa:
        
          Velsignet er Guds navn
          fra evighet til evighet!
          For visdommen og styrken er hans.

Kjenner jeg blir rørt når jeg enda en gang hører lovsang som velsigner Gud. Vi hører jo mye om at Gud velsigner oss - men tenkt at også vi kan velsigne Gud? Gjennom takkebønn og lovsang.
Og tenk, her gjorde Daniel dette, før han hadde fått kongens bekreftelse på at dette var rett. Daniels tro var klippefast!

 23 Deg, mine fedres Gud,
          takker og priser jeg,
          for du har gitt meg visdom og styrke.
          Nå har du gjort kjent for meg det vi ba om,
          det kongen vil vite, har du gjort kjent for oss.

Og så går Daniel til kongen som blir grepet av det han forteller.

26 Kongen tok til orde og spurte Daniel, som ble kalt Beltsasar: «Er du i stand til å fortelle meg både drømmen som jeg har sett, og tydningen?» 27 Daniel tok til orde og svarte kongen: «Mysteriet som kongen spør om, kan ingen vismann eller åndemaner, drømmetyder eller tegntyder fortelle kongen. 28 Men det finnes en Gud i himmelen som åpenbarer mysterier. Han har kunngjort for kong Nebukadnesar hva som skal skje i de siste dager. Dette er drømmen og synene du hadde i hodet mens du lå i sengen:

Og så forteller Daniel både drømmen og hva den betydde.

 47 Kongen tok til orde og sa til Daniel: «Sannelig, deres gud er gud over alle guder og herre over alle konger. Han åpenbarer mysterier, siden du har greid å åpenbare dette mysteriet.» 48 Så ga kongen Daniel høy rang og mange store gaver. Han gjorde ham til hersker over hele provinsen Babel og til øverste leder for alle vismennene der. 

For en mann, og for en tro!
Herre, i dag vil jeg velsigne deg! Takk for livet vi har i deg. Også vil jeg takke for naturen (skal på skogtur med bror min nå :-) Jeg legger denne dagen i dine hender. Velsigne bror min i dag, og de oppgavene han har planlagt for dagen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar