søndag 15. november 2020

Filemon

 4 Jeg takker alltid min Gud når jeg husker på deg i mine bønner.  5 For jeg hører om kjærligheten du har til alle de hellige, og om din tro på Herren Jesus.  6 Jeg ber om at den tro du har felles med oss, må være virksom og gi deg større innsikt i alt det gode vi har i Kristus.  7 Din kjærlighet har vært til stor glede og oppmuntring for meg. For takket være deg, bror, er de hellige ved godt mot.


Lurer på hva Filemon tenkte, da han fikk dette brevet, og denne hilsen? Det må ha varmet hjertet :-D og oppmuntret til å stå på videre. 
Jeg er glad på Filemons vegne, og jeg er takknemlig for at slike mennesker finnes. 
Men jeg må også innrømme at jeg selv føler meg liten. Hva har jeg betydd for andre? Hva har jeg bidratt med? Hva kan jeg bidra med? Kjære Gud - hjerte for  Deg og for andre, det er hva vi er kalt til. Måtte du gi mitt hjertes øye lys, så jeg ser hva jeg har i Deg! Så jeg i større grad kan være med å dele av det gode vi har i Deg.


 11 En gang var han (Onesimus) unyttig for deg, men nå er han nyttig både for meg og deg. 12 Når jeg nå sender ham tilbake til deg, er det som om jeg sender mitt eget hjerte. 13 Jeg ville gjerne ha beholdt ham hos meg, så han kunne ha hjulpet meg i ditt sted når jeg nå bærer lenker for evangeliets skyld. 14 Men uten ditt samtykke ville jeg ikke gjøre noe. For det gode du gjør, skal ikke skje av tvang, men frivillig. 15 Kanskje ble han tatt fra deg en stund for at du skal få beholde ham for evig, 16 ikke lenger som slave, men som noe mye mer – som en elsket bror. Det er han sannelig for meg. Hvor mye mer må han ikke da være det for deg, både som menneske og i Herren.

Det her avsnittet var spennende syntes jeg. For det ser ut til at det er Filemons slave som har blitt frelst. Paulus er et stort forbilde her, i sitt syn på denne salven. I Kristus er han fri, og helt på linje med Paulus selv. En bror. Med tanke på hvor lenge slaveriet har vart, og hvilken syn det ofte har vært på disse... Jeg tror de fleste av oss lett kan dømme mennesker etter status. Det gjør aldri Gud. Og Paulus hadde virkelig "Guds sinnelag" Hans slagord var ofte "Bli mer lik Kristus". Det var mer enn ord for Paulus.


Herre, takk for dagens Ord. Måtte du rense og bevare mitt hjerte, så det blir mer og mer likt deg. Det er fortsatt et langt steg å gå... Ditt sinnelag, din kjærlighet i møte med andre. Det er hva som kan sette spor :-) Åh Herre, jeg ber for mine kjære, både familie og venner. For mine søsken i troen. For mine store og små på arbeidsplasen. For mine naboer. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar