fredag 30. oktober 2020

Luk 16

I dagens kapittel snakker Jesus om vårt forhold til penger. Han kommer bl.a. med dett kjente sitatet;

Dere kan ikke tjene både Gud og Mammon (bilde på penger/økonomi)

Det handler egentlig om hjerteforholdet. Selv i dag er det et uttrykk som sier at "penger er roten til alt vondt" - det betyr jo ikke at penger eller rikdom er synd, eller av det onde. Det betyr bare at det fort kan bli en fallgruve...

Jesus sier i samme kapittel;

 9 Jeg sier dere: Bruk pengene, som det hefter så mye urett ved, til å vinne dere venner som kan ta imot dere i de evige boliger når pengene tar slutt.

Kapitlet fortsetter å fortelle;

14 Fariseerne, som var pengekjære, hørte alt dette, og de hånte Jesus. 15 Da sa han til dem:
        Dere vil ha folk til å tro at alt står rett til med dere, men Gud kjenner hjertene deres. Og det som er stort blant mennesker, er avskyelig for Gud.


Vår fantastiske Gud, som er så annerledes enn oss mennesker. På en virkelig GOD måte! Også Jesus viste hvem Gud er, gjennom å være totalt annerledes. "Elsk deres fiender, velsigne de som forbanner dere. De minste er de største" osv. En helt annen tankegang enn vi ofte har. 

Paulus skriver i 1.Kor 1;

26 Brødre, tenk på hvem dere selv er, dere som ble kalt: ikke mange vise, menneskelig talt, og ikke mange med makt eller av fornem ætt. 27 Men det som går for å være uforstandig i verden, utvalgte Gud seg for å gjøre de vise til skamme. Det som regnes som svakt i verden, utvalgte Gud seg for å gjøre det sterke til skamme. 28 Det som står lavt i verden, det som blir foraktet, det som ingenting er, det utvalgte Gud seg for å gjøre til intet det som er noe, 29 for at ikke noe menneske skal rose seg overfor Gud. 30 Dere er hans verk ved Kristus Jesus, han som er blitt vår visdom fra Gud, vår rettferdighet, helliggjørelse og forløsning, 31 for at den som roser seg, skal rose seg av Herren, slik det står skrevet.

Kapitlet avslutter med lignelsen om den rike mannen og Lasarus. Den rike mannen sløste alt på seg selv, uten å hjelpe den syke og fattige Lasarus som lå rett utenfor døren hans. Gud tok seg av Lasarus til slutt - mens den rike mannen møtte konsekvensen for sine valg. 


Herre, i dag var det alvorlige ord om å forvalte rett. Takk for alle gode gaver du har gitt meg. Jeg har lyst til å bruke Davids bønn, og tenke på denne gaven. Forvalter jeg den rett?

 23 Ransak meg, Gud, og kjenn mitt hjerte,
        prøv meg og kjenn mine tanker.
   
 24 Se om jeg er på den onde vei,
        og led meg på evighetens vei.

AMEN




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar