onsdag 8. juli 2020

2.Kong 18

Det har vært skrevet om mange konger som gjorde det som var "ondt i Herrens øyne" Men i dagens kapittel handler det om en konge som virkelig reiste seg opp og kjempet for det som var rett.

I det tredje året Hosea, sønn av Ela, var konge i Israel, ble Hiskia, sønn av Akas, konge i Juda.  2 Han var tjuefem år gammel da han ble konge, og han regjerte i Jerusalem i tjueni år. Hans mor hette Abi og var datter av Sakarja.  3 Hiskia gjorde det som var rett i Herrens øyne, akkurat som hans ættefar David hadde gjort.  

   
  5 Hiskia satte sin lit til Herren, Israels Gud. Det har aldri vært hans like blant alle kongene i Juda som kom etter ham, og heller ikke blant dem som var før ham.  6 Han holdt seg nær til Herren og vek aldri fra ham; han holdt de bud som Herren hadde gitt Moses.  7 Herren var med ham, og han hadde lykken med seg i alt han tok seg fore. 


Mitt innrykk er at mange av kongene ble beruset av både makt, rikdom og anseelse. De fulgte først og fremst sitt eget ego...
Hva gjør at Hiskia tar helt andre valg? Hva og hvem påvirket ham? Nesten så jeg fikk lyst til å møte Hiskia :-D Han må jo ha hatt noen andre rundt seg som var like ivrig som ham? Hvem vet, kanskje det til og med var han selv som var inspiratoren, og fikk mange med seg. Noe som kan ha inspirert ham tilbake?
Som denne regelen vi har "Den største gleden du kan ha, er å gjøre andre glad" - det smitter :-D

Mens Hiskia er konge, kommer Assyrerkongen og vil innta Juda. 

19 Kommandanten ropte til dem: Si til Hiskia: Så sier storkongen, Assyrias konge: Hva er det du stoler på, siden du kjenner deg så trygg? 20 Mener du at tomme ord er råd og styrke i krig? Hvem er det du stoler på, siden du har gjort opprør mot meg?

 33 Har kanskje andre folks guder reddet sine land fra assyrerkongens hånd? 34 Hvor er Hamats og Arpads guder? Hvor er Sefarvajims, Henas og Ivvas guder? Og hvor er Samarias guder? Har de reddet landet ut av min hånd? 35 Hvem er det av gudene i alle disse landene som har reddet sitt land ut av min hånd? Og så skulle Herren kunne berge Jerusalem!

Han kom med mange påstander og prøver å uroe folket. Men Hiskia hadde forberedt dem;

 36 Folket tidde og svarte ikke et ord. For det var kongens ordre at de ikke skulle svare ham.

Det er ikke første gang et slikt råd ble gitt. I 2.Mos.14 blir Israel innhentet av Egyps hær, og selvsagt ble de redde. Men Moses sa; "Herren skal stride for dere, og dere skal være stille."
Når Israel skulle innta Jeriko (Josva 6), skulle de bare marsjere rundt muren i flere dager, uten et ord.
Ord kan være sterke - men i blant er stillheten sterkere...
Ord kan styrke, men det kan også rive ned. Og kanskje nettopp derfor var stillheten viktig her. Byggetiden var over - nå var det tid for å STÅ STERKT.

Herre, takk for at du er en Gud som er MED oss - ikke bare en som følger oss fra utsiden... du er midt i blant oss og kjemper med oss. 
Hjelp meg Herre, så jeg finner ord når jeg trenger det, og tar vare på stillheten når det er det viktigste. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar