lørdag 20. juni 2020

Esekiel 10 og 11

Med ett fikk jeg se at det var noe som lignet en safirsten på hvelvingen over kjerubenes hoder; noe som lignet en tronstol var synlig over dem.  2 Da sa Herren til mannen som var kledd i lin: «Gå inn i hjulverket under kjerubene! Ta hendene fulle av glørne som ligger mellom kjerubene, og strø dem ut over byen!» Og han gikk inn mens jeg så på.  3 Kjerubene stod på sørsiden av templet da mannen gikk inn, og skyen fylte den indre forgården.

Slik starter dagens første kapittel, og i resten av dette kapitlet beskriver Esekiel et både mektig og merkelig syn. 

  4 Da løftet Herrens herlighet seg fra kjerubene og flyttet seg til terskelen i templet. Skyen fylte huset, og glansen av Herrens herlighet fylte forgården.  5 Suset av kjerubenes vinger hørtes helt ut i den ytre forgård, likesom røsten av Gud Den Allmektige når han taler. 

Guds tale kommer fram i det neste kapitlet. 

Nå løftet ånden meg opp og førte meg til østporten i Herrens hus, den som vender mot øst. Ved inngangen til porten så jeg tjuefem menn, og midt iblant dem så jeg Ja’asanja, sønn av Assur, og Pelatja, sønn av Benaja, som var høvdinger over folket.  2 «Menneske!» sa Herren til meg. «Dette er de mennene som tenker ut ondskap og gir dårlige råd her i byen.  3 De sier: Det haster ikke med å bygge hus. Byen er gryten, og vi er kjøttet.  4 Tal derfor profetord mot dem! Tal profetisk, menneske!»

Israels mektige menn møter sin dom

 12 Da skal dere sanne at jeg er Herren. Dere fulgte ikke mine forskrifter og holdt ikke mine lover, men levde etter de lovene som folkene omkring dere hadde.

De valgte å gjøre "som alle andre", selv om de hadde lært hva som var rett. 
Når de nå møter de alvorlige konsekvensene av sine valg, skjer det noe spennende med profeten. Han kommer rett og slett i bønnenød for sine medborgere, og roper til Gud.;

   13 Mens jeg talte profetisk, døde Pelatja, sønn av Benaja. Da kastet jeg meg ned med ansiktet mot jorden og ropte med høy røst: «Å, Herre Gud, vil du gjøre ende på det som er igjen av Israel?»

Og profeten får både trøst og bønnesvar;

 17 Derfor skal du si: Så sier Herren Gud: Jeg vil samle dere ute blant folkene, føre dere sammen fra de landene dere er spredt i, og gi dere Israels land. 18 Når de kommer dit, skal de ta bort fra byen alle de avskyelige gudebildene og all den styggedom som fins der. 19 Da vil jeg gi dem et nytt hjerte, og la dem få en ny ånd. Jeg vil ta steinhjertet ut av kroppen deres og gi dem et kjøtthjerte isteden. 20 Så skal de følge mine forskrifter og ta vare på mine lover og leve etter dem. De skal være mitt folk, og jeg vil være deres Gud. 

Herre, i dag vil jeg takke for at du er en Gud med omsorg og gode ønsker og tanker for oss. Takk for at du kommer med påminnelser og formaninger når vi trenger det. Og ikke minst; takk for at du hører bønn!!

Herre, jeg har lyst til  be for alle som ber. Og enda mer for de som tenker på at de skulle bedt... fyll oss med en bønnens ånd - en nød for våre medmennesker som driver oss til å be for dem. Tenk at du er en Gud som kan gjøre under med våre hjerter! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar