søndag 16. juni 2019

1.Kor 7

I dagens kapittel er Paulus frimodig og tar opp et tema som tydeligvis var vanskelig også på den tiden. Ekteskap, skilsmisse og ugift stand. Paulus var tilhenger av det siste, uten å legge det som krav på andre.

 7 Jeg skulle ønske at alle var som jeg. Men enhver har sin egen nådegave fra Gud, den ene slik, den andre slik.

Når det gjelder skilsmisse og gjengifte er Paulus tydelig;

 10 Til dem som er gift, har jeg dette påbudet, ikke fra meg selv, men fra Herren: En kvinne skal ikke skille seg fra sin mann. 11 Men hvis hun skiller seg, skal hun leve ugift, eller forlike seg med mannen. Og en mann skal ikke skille seg fra sin kone. 

Han har ett unntak (har jeg faktisk ikke lagt merke til før..); 
 15 Men hvis den ikke-troende part vil skilles, så la ham gjøre det. I slike tilfelle er ikke en kristen mann eller kvinne bundet. Gud har kalt oss til fred.  

Paulus uttrykker seg på litt forskjellige måter i dagens kapittel. Noen ganger er han helt klar og sier at ordene er fra Gud. Andre ganger er han tydelig på at det er fra ham selv, og til sist er det som om ordene hans er et sted midt i mellom (eller en god blanding?)

v.10 "... ikke fra meg selv, men fra Herren"
v.12 ".... dette er mine egne ord, ikke Herrens"
v.40 "...etter min mening. Og jeg mener da også å ha Guds Ånd"

Jeg digger virkelig Paulus - han er så ærlig! Han hamrer ikke løs på dette tema, eller bruker sin makt til å si at Gud selv står bak alt han måtte si og mene. Han er likevel tydelig i sitt budskap, det vil jeg absolutt si. 


Så hva tenker jeg her jeg sitter, med to eksteskap bak meg...?
Jeg tror på Guds nåde. Den har ingen unntak. Guds nåde trenger jeg der alt ble feil - så selv med to ekteskap bak meg kan jeg fortsatt si at Guds tanke og mål er at "de to skal være ett" for resten av sitt liv. Det sier også Jesus til fariseerne som også tar opp dette vanskelige temaet i Matt 19;

 8 Han svarte: «Fordi dere har så harde hjerter, gav Moses dere lov å skilles fra hustruen. Men fra begynnelsen av var det ikke slik. 

I dag ber jeg for alle ekteskap. Jeg ber for deres hjerter! Du Herre, som kan bytte ut harde steinhjerter med kjøtthjerte (Esekiel 11;19) du kan lege og hjelpe de som strever! Jeg takker for alle de som driver med forebyggende arbeid innen ekteskap, hjem og familie. Velsigne dem og styrk dem i dette arbeidet!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar