onsdag 29. mai 2019

1.Mos 38

Dagens kapittel er historien til en av Jakobs sønner Juda. Vi får innblikk i en annen kultur med andre skikker og holdninger. Dette får meg til å undre over hva Gud tenker om alt dette? Han har vært og er vitne til så utrolig mye forskjellig når det gjelder kultur, holdninger, tanker og meninger. Hva er normalt og hva er helt unormalt? Hva er godt og hva er ondt? Hva er rett og hva er galt?
Hvilken kultur vil vi møte i himmelen?
EN ting vet jeg i alle fall, uansett hvilken kultur det måtte bli i himmelen. Den blir av det GODE :-)

Skikk og kultur fra dagens kapittel kan du jo lese selv :-) men det er én ting jeg har lyst til å ta fram.
Juda tror han ser en prostituert kvinne, og har sex med henne. I virkeligheten er det svigerdatteren som lurer ham (høyst sannsynlig fordi hun selv hadde blitt lurt av Juda) Når svigerdatteren senere står fram som høygravid (uten å røpe hvem som er far til barnet) reagerer Juda med sinne og sier hun skal brennes.....

Hvor var denne nidkjærheten da han selv valgte å nyte livet med en slik kvinne...? Da skulle hun ikke brennes, men nytes...?!
Dette er noe jeg aldri har forstått i slike kulturer. Hun er den skyldige, mens han går fri.
Vi skal ikke gå så mange år tilbake før det var slik også her i Norge. Kvinnene som ble med barn utenfor ekteskapet var en skam og ble behandlet deretter, mens mannen gikk fri. Til og med det helt uskyldige barnet fikk lide.


Herre, i dag vil jeg be for området vårt, for alle menneskene som kommer fra ulike kulturer. Vi kan nok reagere på fremmende kulturer i blant, men også vi har vår historie med både (u)kultur og holdninger. Hjelp oss Herre, til å finne den rette vei midt oppi alt dette. Og ikke minst, hjelp oss å takle ting rett, når kulturen gjør det vanskelig...



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar