søndag 3. desember 2017

2.Krøn 23

Atalja - dronningmoren som ble så alt for glad i makt - hun må betale for sine valg i dagens kapittel. Hennes valg hadde gjort henne ondskapsfull - hun skydde ingen midler for å beholde makta.

Heldigvis var det en som tok mot til seg og gjorde motstand (v.1) I denne situasjonen var det faktisk med livet som innsats.... Han må ha vært like dyktig som han var modig, for han klarte å få hele forsamlingen med seg;

I det sjuende året tok Jojada mot til seg og gjorde en avtale med noen av hundremannsførerne. Det var Asarja, sønn av Jeroham, Ismael, sønn av Johanan, Asarja, sønn av Obed, Ma’aseja, sønn av Adaja, og Elisjafat, sønn av Sikri.  2 De drog omkring i Juda og samlet levittene fra alle byene der i landet og Israels stammehøvdinger.
        Da de kom til Jerusalem,
  3 sluttet hele forsamlingen en pakt med kongen i Guds hus. Og Jojada sa til dem: «Denne kongssønnen skal være konge, slik som Herren har sagt om Davids sønner.  

Da Atalja oppdaget dette, ropte hun med all makt "Opprør, opprør" (v.14) Men denne gangen var hun alene - folket hadde funnet ny styrke og nytt mot. Og Atalje måtte møte konsekvensen for sine onde valg (v.15)


Gud har skapt oss til å kunne velge. Det er faktisk et stort privilegium. Men også en utfordring....  Hva vi velger, former oss. 
I blant kan det se ut som om vi ikke har noen valg. Virkelig!! Men selv da må vi ta noen valg. Gi opp eller kjempe? Velge å bite i det sure eplet... velge mellom to onder... ta et vanskelig og kanskje skremmende valg osv. 

Jojada tok faktisk et skremmende valg i en tid det kunne se ut som at han ikke hadde valg. Atalja hadde stor makt. Han tok en sjanse som kunne gått begge veier. Men han tok i det minste et godt valg. 

Hva var det som gjorde at Atalja tok de valgene hun gjorde?
Hva er det som gjør at vi velger ting som ikke er bra for oss? Å da tenker jeg ikke bare på slike store og alvorlige valg som Atalja gjorde. Jeg tenker på det som skjer i en helt vanlig hverdag, av stort og smått. 

Som f.eks. valg i forhold til helse.... Sofaen er så behagelig framfor å ta beina fatt og trene. Godisposen smaker så godt, alt for ofte. Valg som får konsekvenser for meg... (sukk)

Hva jeg velger å si eller gjøre blant mine medmennesker. 

Hva jeg velger å gjøre (eller la være å gjøre) for andre...

Herre, i dag ber jeg om hjelp til å velge det gode. Jeg kom på at det faktisk er en bønn jeg kan be med frimodighet. For Ordet selv oppmuntrer til meg i Fil 2;

 13 For det er Gud som virker i dere både å ville og å gjøre etter hans gode vilje. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar