torsdag 26. oktober 2017

5.Mos 14

I dagens kapittel forsetter Moses å formane loven til folket. Det handler mest om hvilken mat de kan spise og ikke spise. Blant annet svin.... 

Jeg skal ikke forsvare at jeg spiser det. Jeg kan ta feil. Men Paulus skriver i 1.Kor 10
 25 Alt det som selges på torget, kan dere spise med god samvittighet uten å spørre om det er offerkjøtt. 26 «For jorden og alt som fyller den, hører Herren til.»

Men her er det jo ikke snakk om alle slags dyr. Her snakkes det om om det er offerdyr eller ikke. 

Så har vi Peters syn på taket, der en duk med alle slags urene dyr blir servert. Peter kaller det urent, men Gud svarte;
15 For annen gang talte røsten til ham: «Det som Gud har sagt er rent, må ikke du kalle urent.»

Men også her er budskapet noe annet enn å spise... 

Vi har til slutt Paulus Ord "Jeg har lov til alt, men ikke alt gagner" Han legger til i 1.Kor 10 at ikke alt bygger opp (v.23) og i 1.Kor 6 at ingenting skal ha makt over meg (v.12)  I såfall må jeg nok innrømme at sukker har mer makt over meg enn svinekjøtt. Sukk...

Dette ble bare noen tanker fra meg. Ingen teologi. I vår kultur er det helt vanlig å spise svinekjøtt. Om det er rett eller ikke, det er jeg faktisk ikke helt sikker på. 

En annen ting jeg forundret meg over, var dette verset fra dagens Mosebok; Du skal ikke koke et kje i melken fra dets egen mor. (v.21)

Dette er kanskje grunnen til at Jøder holder kjøtt og melk så adskilt...?


Kjenner jeg er klar for å ta til meg at vi nå ikke lever under loven... men har fått en bedre pakt i Kristus :-D

23 Før troen kom, var vi i varetekt under loven, innestengt helt til den tro som skulle komme, ble åpenbart. 24 Slik var loven vår vokter til Kristus kom, for at vi skulle bli kjent rettferdige ved tro. 25 Men nå når troen er kommet, er vi ikke lenger under vokteren. 26 For dere er alle Guds barn ved troen, i Kristus Jesus. (Gal.3)

6 Men nå har Kristus fått en langt høyere prestetjeneste, siden han er mellommann for en pakt som er så mye bedre og hviler på bedre løfter. (Heb.8)

Refleksjoner fra 2021 her


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar