fredag 26. mai 2017

4.Mos 24

Historien om Bileam fortsetter i dagens kapittel. Det er noe som ikke er helt som det skal med Bileam. Det er tydelig at han hører fra Gud og sier det Gud sier. Men samtidig er han preget av noe annet.... 

Han sier jo bl.a. ja til invitasjonen om å forbanne Israel, her i et tredje forsøk. Men Gud er sterkest, og får Bileam til å velsigne i stede. 

Da Bileam skjønte at Herren ville velsigne Israel, gikk han ikke for å søke varsler, slik som de to forrige gangene, men vendte seg mot ødemarken. 2 Han så utover og fikk øye på Israels-stammene som lå der side om side. Da kom Guds Ånd over ham

Bibelkommentaren beskriver Bileam som en underlig fyr. På den ene siden tegnes han som en hedensk spåmann som lar seg lokke av stor lønn, og søker varsler på hedensk vis... på den annen siden hører han også fra Gud.

I 5.Mos 23  kommer det fram at det er Gud som velsigner, på tross av Bileams egentlige oppdrag fra kongen (nemlig å forbanne Israel)

 5 Men Herren din Gud ville ikke høre på Bileam. Han vendte forbannelsen om til velsignelse for deg, fordi han hadde deg kjær.  

Ganske stort egentlig, at Gud kunne få fram alt dette, på tross av hvem Bileam var og hvem han stod sammen med (Kongen i Moab) 

Så altså, etter tredje "mislykkede" forsøk for Bileam og kongen, så gir de opp...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar